2021/03/05

Mélyütés a múltból - Csak a nosztalgiavonat nehogy levágja a lábunkat!

Azért az nem semmi élmény, amikor dédnagyapád rád vigyorog egy kifakult képről. Né, nagyanyád is  milyen jó suna volt, ahogy kacéran forgatja a szemeit.
Cuki vagy ciki (cute or creepy) a MyHeritage Deep Nostalgia mély-módszere, amivel zavart pislogásra és tanácstalan nézelődésre bírja a régi fotográfiákat? Marketingfogásnak mindenképpen ütős, mi háromszor is regisztráltunk, mert ingyenesen csak 5 képpel lehet egyszerre így elbánni.
De tagadhatatlanul van az egészben valami, amitől feláll a szőr a hátadon. Mintha megjelenne rég eltemetett ükapád, és az első rémület után észrevennéd, hogy nem is egy zombi bazsalyog rád, hanem maga a Mesterséges Intelligencia álcázta magát benne. És eljött érted a Terminátor és bábozik a dédi fejével. 

Persze, mi nem fogunk használni egy ilyen weboldalt, bőven elég, hogy mindig van velünk egy 4G-s mikrochip, ami számon tartja mit telefonoztam, kivel s minek, ami egyfeszt megfigyeli, hogy éppen hol járok a világban és az interneten is, csak éppen nem érti meg, kommunikál a fitness trakckerrel, hogy azt is rögtön tudja, mitől dobban duplát a szív, ami számon tartja miről álmodoztam és nem mellesleg felügyeli az összes pénzmozgásomat is. Nem, nem estünk a fejünkre, hogy önként megnyaljunk egy ilyen DNS-pálcikát, hogy már ne csak az arcmintánk és ujjlenyomatunk legyen meg a felhőben, de teljes biológiai lenyomatunk is. És nem, nem töltjük fel a családfánkat sem. Hiszen tudjátok: 

És nem sejthetem, mikor lesz elég ok
előkotorni azt a kartotékot,
mely jogom sérti meg.
Na, hogy így elgurult az alumíniumfólia-sipkánk, térjünk vissza a lényeghez. Ez szinte olyan, mint a cinemagraph, ami szintén megmozgat egy állóképet, csak ezt egy mélytanulásos okosrobot készíti. Deepfake megvan? Na, ez is olyasmi. Szóval halálod után, már nemcsak egy microsoftos chatbot lehetsz (hiába védetik le, a replika is pont ezt nyomja, már évek óta), akivel bárki textingelhet, hanem mostmár arcod is lesz hozzá, s hat láb mélyről is felhőtlen lesz a mosolyod, ha megkérdezik tőled, milyen napod van éppen.

Persze, ahogy ez a cucc kijött, egyből megcsinálták vele Jézit, meg Hitlert meg Einsteint, s társaikat ezeket inkább nézegessétek Youtubon. Mi stílusosan József Attilával kezdtünk, aztán végigszaladtunk a nagyszülőkön, a fehér babákon és készítettünk egy sajátot is egyéves korunkból. Anyám örült, hogy de édin forgatom a nagy bamba szemeimet, de Babi tutti nem fogadna örökbe, mert van valami szervetlen bézik fogyatékosság a tekintetemben. Szinte érezni, hogy bébinyál helyett színtelen, szúrós szagú aldehid fénylik a babaszájon. 


Hát így. Ha frászt akarsz hozni ismerőseidre, akkor meghalt szeretteik képét bírd rá, hogy legyenek kicsit aktívabbak. Arra azért vigyázz, hogy lehetőleg ne nyitott szájú képet adjál oda a robotnak, mert a deepfake vigyorgás még egyelőre elég vérfagyasztó tud lenni.

Nekünk meg az egészről a Ramones jut eszünkbe: 
I don't want to be buried in a Pet Sematary
I don't want to live my life again

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése