2021/03/15

Okos képjavítás - Ecce mono

A képminőségnek számtalan paramétere létezik, most a zajszűrést, a finom részleteket és a felbontást próbáljuk valamennyire körbejárni kifejezetten az ingyenes/próbaverziós mélytanulásos módszerekkel. 

Az ötlet egy kolléga naplójából való, de mi is írtunk már felbontásnövelésről, ahol több felvételből próbáltunk egy szuperrezolúciót illetve zajcsökkentést elérni (mérsékelt sikerrel, ám annál több munkával), aztán írtunk interpolációs algoritmusokról is, ahol a spéci matematikai modellek gondoskodnak a képméretezés utáni  optimális eredményről, szintén anélkül, hogy csodát művelnének és legutóbb az Adobe AI-ról is.  (És a mélytanulásról külön is volt már szó teljesen más kontextusban.)

A mélytanulásos képminőség javító alkalmazások gyerekcipőben járnak (2021.), s bár már számunkra is elérhetőek, az ingyenes változatok használhatatlanok a mindennapokban (főleg a méret-limit miatt, de a minőség sem túl meggyőző). Tehát nem javítanak annyira fel képeket, hogy kiváltanának egy profi szenzort és objektívet.  Tesztelgetni viszont lehet őket, az sem kizárt, hogy tesztképeink is elősegítik a folyamatos mélytanulást, tehát pár év múlva ne lepődj meg, ha az utcán felismer a Terminátor. 

Általában ezek az algoritmusok inkább illusztrációkra ígérnek jobb eredményt, nagyon pixeles és erősen életlen képekre kifejezetten gyengén teljesítenek. Nézzük a legnépszerűbbeket.

IMGLARGER - sajnos ingyenesen csak a Denoiser és Enhancer funkciókat tudtuk kipróbálni. 100% alatti nézetben az ImageSharpener elsőre csodaszernek tűnik. De belenagyítva és összehasonlítva egy sima sharpnessel (Camera Raw-ból), inkább egyfajta furcsa plasztik-hatást ad. Az alábbi összehasonlítást 200%-ra növeltük (best for enlarger methode), hogy jobban látszódjon a különbség.  

A képet érdemes 100%-ban nézni. Forrás: Nikon D500 tesztchart.

A tesztábra többi részén is keményen belenyúl a részletekbe, azokat valóban szépen kiemeli, rajzos, vonalas cuccokra kifejezetten alkalmasabb, mint a fotográfiákra. Ugyanakkor ez a hatás a klasszikus élesítő algoritmusokkal is szépen megközelíthető, sokkal jobban irányítható. 


Letsenhance. Kifejezetten képnövelő, ingyen csak öt képet hajlandó feldolgozni, de nekünk egy is elég volt belőle. Az összehasonlítás a Letsenhance és a PS Bicubic(best for enlargment) között zajlik. 


Nem állítjuk, hogy fabatkát sem ér (pláne a face enhance), de hogy magasról tesz a színhűségre, az is biztos. Ez egy öntörvényű művészrobot, na. A mocskos rasszista robotja ráadásul a baloldali fehér csajt csinálja meg a legjobban (száj körüli részek),  a többi fajokat inkább csak megmocskolja (főleg a japán kislányt #yellow face doesn't matter). 

Nézzük meg akkor a legnépszerűbb ingyenes mesterséges intelligenciák hogyan bánnak (el) egy igazi hun-kipcsák arcéllel. 4X nagyítást tesztelünk. A sorrend:
1. a lecsökkentett kép, sima lineárissal felnövelve, hogy a pixeles hatást adja.
2. ugyanez Best for enlargment bicubikkal, ezt tudja a PS legjobb növelésként, majd rendre
3. AI Image enlarger / 4. WAIFU / 5. Big JPEG / 6. Deep Image / 7. Icons8 / 8. UpscalePics 
100%-ban megkattintva nézzétek.



Háááát... Ti mit gondoltok? Hasonló jellegű teszteket végez itt a kolléga, a Topaz AI-jával. Van néhány olyan eset, amiben nem teljesít rosszul a mesterséges intelligencia, de összességében nem kaptunk kedvet a 100 dolláros cucchoz. De az is igaz, hogyha a PS bérleti díját is hozzácsapjuk, egy év alatt még mindig nem közelítettük meg egy rendesebb objektív árát. Szóval odébb van az idő, amikor majd a Skynet fog helyettünk fotózni. 

               

Mindenesetre a próbaverziónak adtunk egy esélyt, hogy biztosra tudjuk elengedni a témát, kétségünk se maradjon a haszontalansága felől.





A négy képernyőkép a Topaz négyféle AI beállításait mutatja. Továbbra se vagyunk meggyőzve, de mindenképpen érdekes a dolog. Lássuk a festményekkel hogyan boldogul, mert ott sokkal megengedőbb a szem, mivel nincs konkrét elvárás a jó képpel szemben. Íme tehát a borjai Bundás Krisztus: 


Szerintünk ezt majdnem annyira sikerült elrontania, mint Cecilia Giméneznek az eredetit. Na. le is kapjuk a gépról a Topáz robotját. Majd visszatérünk rá, ha ez a technológia serdülni kezd. 

1 megjegyzés:

  1. hat nem az elso es nem a negyedik kameram lenne, robot ur. Hanem minimum a negyvennegyedik... de ki szamolja.

    VálaszTörlés