2023/09/15

Anamorfózis

Mi, akik nem galériákban nőttünk fel, hanem az utca nevelt, és soha nem láthattál könyvet a kezünkben, szóval mi, a perspektíva túlzó eltorzításával leginkább sztrítártokon találkozhattunk. Mármint a szó szoros értelmében, ahol az utca a vászon (de persze a falak is). Persze ezt is, mint minden mást, óriások válláról festik a kortárs művész urak, hiszen már a reneszánszban éltek a perspektívával és néhányan már vissza is éltek vele és azóta is egyfeszt, Leonardótól, Dalin, Escheren keresztül Orosz Istvánig.  

A két objektív közül az egyik csak nyomtatott kép, vagyis perspektíva anamorfizmus.
 Kitalálod, hogy melyik?

Alapvetően kétféle anamorfózissal találkoztunk most, perspective and cylindrical mirror anamorphism - vagyis a perspektivikus és tükörhengeres anamorfózis (na meg a kúpossal). Az első témakörébe tartoznak az egyszerű útjelző festésektől a streetartig szinte minden, ahol lapos szögben látunk rá a képet hordozó felületre. És azok az öméjzing 3D drawing cuccok is, amivel dugig van az internet, és ami  voltaképpen Escher életművének a pop-változata. 

Valamivel ritkább, mert eszközigényes a tükörhengeres anamorfizmus

Csipszes csomag sörösdobozra tekerve. Nem egy tökéletes tükör.

Itt egy segédlet sörösdobozzal, letölthető segéd vonalhálóval. Sajnos, bár a tudomány és művészet érdekében megzabáltunk egy nagy zacskó chipset és bevedeltünk egy sört, hogy legyen egy tükörhengerünk, ez a kombináció mégis kevés a gyöngécske.

Ez egy krómozott csődarab.

Ezért kipróbáltunk egy krómozott csődarabot és a gitár nikkelzett slidergyűrűjét is.  Ha nincs ilyened, akkor itt egy Wolframplayeres szimuláció a dologra. Ez se rosszEz meg a kúpos anamorfizmusra egy szimuláció.

Persze az igazi nindzsák igyekeznek az anamorfizmus mellett egy másik jelentésréteget is belevinni az alkotásba. (
Interjú Orosz Istvánnal). Mások anamorf képeit egy tabletről is megnézhetjük, ha nincs nyomtatónk:





Mi azonban megelégszünk az egyszeres anamorf képek létrehozásával. 





Aztán azt találtuk ki, hogyha a képet egy forgólapra tennénk, ami lassan körbejár, akkor használhatnánk körpanorámákat is. Így a képet úgy lehetne körbenézni, hogy nem mi forgunk, hanem az installáció. Mondanám, hogy ez mekkora király ötlet, de szerintem csomó embernek eszébe jutott már ez is, lássuk a gugli mit mond. Huhh, úgy tűnik világelső ötlet, vagy csak bénán keresünk. Na jó, itt csak kézzel forgattuk körbe a képeket, mert lusták is vagyunk, meg pláne nem vagyunk tiktokkerek, hogy minden szarból videót csináljunk.







Innen meg letölthető egy ősrégi anamorfoló progi. Itt meg a hozzávaló tutorial videó.  Innen meg egy másik, ami viszont pénzes, ezért kell a kutyának. Ez itt egy kicsit műkedvelő összefoglaló az anamorfizmusról. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése