2023/09/26

Olajtó

Valamiért ezt is ki akartuk próbálni egyszer. Olaj a vízen, víz az olajon, egymás hegyén hátán a rétegek. 


A tapasztalat azt mondaná, hogy az olaj általában lebeg a víz felszínén. Mondjuk egy fél liter olajat rá lehet rétegelni fél liter vízre. De mi van akkor, ha a nagy olajtóra vízcseppeket pöttyentünk? Mondjuk ételfesték formájában? Ha az ételfesték jelentős hányada alkohol, akkor szép szimmetrikus, sugárirányban szétterülő Marangoni-hatást látunk. Vannak olyan esetek, alkoholkoncentrációk, amikor a terülés kaotikusabb. Az alábbi képekről már nem tudnánk megmondani, melyik réteg micsoda, és melyik hol helyezkedik el.


Kellően apró vízcseppet simán megtart az olaj felületi feszültsége. azonban ha ez a csepp elér egy bizonyos tömeget (összefolynak a színes cseppek), vagy ha magasról csöppentjük a vizet az olajra, akkor áttörheti a felületi feszültséget és lesüllyed az olaj aljára. 


A közösségi médiában egy másik setup is nagyot ment, amikor vízre cseppentenek olajfoltokat és hátulról, lehetőleg színes fénnyel alávilágítanak. 


Sajnos a dolog bár kétdimenziósnak tűnik, a valóságban a rétegeknek vastagsága van. Tehát érdemes rekeszelni, mint állat, hogy mélységében is élesek legyenek a cuccok (vagy direkt az életlenséget is komponálni).


Ráadásul ilyen makró-tartományban akkora izgés-mozgás zajlik, hogy a vakut sem érdemes megspórolni. Mi sajnos lusták voltunk előkotorni a vakut, és ez meg is látszik a fotókon. 


De hát nem kiállításra készültek, csak csöpp tapasztalatszerzés céljából. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése