2023/09/25

Marangoni defekt, a vízijáték és folyadékok dinamikája

A szappanbubi kirándulásunkkor már felmerült a Marangoni hatás, a borral kapcsolatban, aminek ugye lóg a lába. A kép nem adja vissza, de érdemes projektorozni a borral, de úgy, hogy a fal adja a másikat. 


Akkoriban elmentettünk még pár videót, ahol akkorát terült az ételfesték, mint az olajtónVideókon bezzeg minden elsőre sikerül a kollégáknak. De nekünk a valamiért nem akart működni. 


Először azt hittük, az olaj a hülye (mert valami noname Lidlis). Aztán, hogy a tinta a hibás, mert nem ételfesték és ki tudja mit csinál a felületi feszültséggel. Vagy a technikai szesz nem elég fokos. Mégis talán minden hibás volt egy kicsit, a szesz nem volt elég tömény (bár 90 fokot ír rajta, de nagyon kevés volt a palack alján, talán kipárolgott az ereje), az olaj felületi feszültsége is lehetett gyönge, és a különféle tinták, festékek is viselkedhetnek eltérően. Ugyanis az van, hogy jó olaj (a Floriol működött), és jó (sok) alkohol kell hozzá (de a tátrateát ne erre pazarold). Később izopropillal próbálkoztunk, azzal néha már sikerült is. A szesz-víz-festék arány nagyban befolyásolja a jelenséget, ha biztosra akarsz menni, akkor a cuccnak legalább a fele-kétharmada legyen szesz (90+ fokos). 



Arra is érdemes figyelni, hogy a szesz folyamatosan párolog, szóval fél óra múlva teljesen más lesz az arány (ezért mi cöpibe felszívva tároltuk a bevált keveréket és rázogattuk is, hogy ne váljon külön). Szemben a vízbe szórt borsos - szappanos kísérlettel, az olajon szinte bármeddig nyomathatjuk a trükköt, valószínűleg azért, mert az olaj felületi feszültségét nem rombolja véglegesen az alkohol, hiszen elpárolog. A festékcseppek (víz) apró korongokká állnak össze, amit, ha már nem férsz tőlük, egy papírlappal lehúzhatod. 





Szóval ilyenek a képek, kevés emberért nem szereljük fel a vakukat, a sorozatképekből meg nem csinálunk giffeket, csak dokumentáljuk, amit láttunk. Ez amúgy is elvégzős feladat, ne spóroljatok az idővel, csináljátok meg szépen, azalatt sem a facebookot süfütölitek. 





A tejes-szappanos-ételfestékes kísérlet szintén nagyon bénán sikerült, de nem is volt az a cél, hogy elsőre a legszebb képeket mi készítsük el a világon, amikor 8 milliárdan keverik a tejet az olajjal. Ez amúgy is inkább videós műfaj. És nem szeretünk játszani az étellel. 





De mivel mi eredetileg fotós blog lennénk, néhány jó tanács. Éles olajtós fotókhoz vízszintes gép, nagy rekesz és VAKU. Ugyanis a makró-tartomány és a folyadék dinamikája együtt az éles képek ellenségei. Mi elkövettük azt a hibát, hogy a 20 wattos LED-reflektorunkat vetettük be. Nem volt elég. Ha ilyet csinálnék, legközelebb ,akkor csak egy halvány segédfényt vetnék be (hogy éleset lehessen azért állítani, meg lássuk a formákat), illetve legalább két bika-vakut. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése