2023/09/05

Asszem ezzel elengedhetjük végre a napóra-témát.

Bár nekünk leginkább a vertikális napórák jönnek be esztétikailag, azért érdemes észrevenni azt, hogyha egy függőleges napórát festünk az egyenlítői hétvégi házunk falára, akkor gyakorlatilag egy ekvatoriális napórát kapunk. Ha meg az északi-sarki iglunkra festünk egy vertikális napórát (minek tennénk ilyet), akkor máris egy poláris napórát kapunk. A kettő közötti kapcsolatról ebben a videóban. Akkor már az is feltűnhet, hogyha az egyenlítőre szeretnénk egy vízszintes napórát, akkor az poláris napóra lesz, az északi sarkon ugyanez meg ekvatoriális. Ha ezek a megfeleltetések nem egyértelműek, akkor a Shadows progiban adott napóra típust lehet tologatni a szélességek mentén, s egyből érthetővé válik a dolog. 

Ekvatoriális napóra. Egyik legegyszerűbb típus, ráadásul olcsón kapható. Viszont könnyen el is készíthető. Shadows nélkül is simán bárki megszerkesztheti. A számlapja (kör alakú, 24 órára osztva 15 fokonként) párhuzamos az Egyenlítő síkjával, a gnómonja pedig erre merőleges, vagyis párhuzamos a Föld tengelyével. Egy ilyen napórát az Északi-sarkon a talajjal párhuzamosan kellene letenni, hogy árnyékvetője merőlegesen felfele mutasson, az egyenlítőn pedig merőlegesen, 90 fokban. Ekvatoriális: vagyis a napóra számlapja az egyenlítő síkjával párhuzamos, az árnyékvetője pedig a forgástengellyel. Persze ez is ekvatoriális, ha jobban megnézzük. Nálunk 46,31078 kellene legyen a szöge. Hátránya, hogy hosszú hónapokig (ősztől tavaszig) nem éri fény, csak a hátoldalát. Mi ebből a PDF-ből készítünk egyet, ennél tartósabbat nem kívánunk  csinálni. Érdemes ezzel az SVG szerkesztővel összehasonlítani. 
Nyári napforduló

Az ábrákon jól látszik, hogyan kell elhelyezni az ilyen napórát, illetve az is, hogy az északi félteke nyarán (nyári napforduló) az északi számlapot világítja meg a Nap. Mivel a pólusról nézve a Föld óra járásával ellentétesen forog, ezért az északi számlapra az órák (15 fokonként) óra járásával megfelelően vannak felfestve. 

Téli napforduló

az északi félteke telén (téli napforduló) pedig csak a déli számlapot világítja meg (itt az órák a számlapra órajárással ellentétes sorban vannak felfestve). Napéjegyenlőségkor  viszont bajban van ez az óratípus, mert konkrétan a számlap élét világítja meg. Ettől még az órát csak-csak le lehet olvasni (hozzá lehet szerkeszteni poláris számlapot, derékszögben az ekvatoriális számlappal), de... 
Napéjegyenlőség

...ezek a napóraszerkesztő progik nem javasolnak árnyékvető hosszat (a Shadows  azonban igen), pedig az északi panelen a nyári napforduló vonala rajta tudna lenni a számlapon, a napéjegyenlőségek környékén azonban az árnyék vége lelógna a számlapról (tart végtelenbe). Ugyanez a déli panelen, lehetne jelölni a téli napforduló vonalát, de az ilyen típusoknál az árnyékvető maga hozza létre a szükséges dőlésszöget, ezért a hossza adott. Szóval hónapok követésére sem ez a legalkalmasabb típus.
 
Itt viszont rengeteg papírból elkészíthető típust találsz, ha nagyon unatkoznál, vagy lekötnéd a gyerekeket valami hülyeséggel.

A poláris napóra tulajdonképpen egy 90 fokban elfordított ekvatoriális napóra, itt az óralap párhuzamos a forgástengellyel. Emiatt az órák itt nem körbe futnak, hanem párhuzamosak K-Ny irányban. Ezt nagyon nincs is miért ragozni. 

Ez a típus azért nem kicsit tetszik. Itt pedig a működése. Persze, az igazán kockák, akár nyomtathatnak is maguknak napórát digitális kijelzővel, ez pár éve ment nagyot az interneten, ezért, lehet ha olcsóbb az ebayen venni egyet, mint nyomtatni. 
Ez is, meg ez is hasonló konstrukció mint az ekvatoriális, és az a gyanúnk, hogy tulajdonképpen ez a modell is.



És ez meg István homorú napórája innen (hemisphere). A szerkezet gyakorlatilag egy félgömb, amiben az árnyékvető csúcsa a gömb közepe, az árnyékvető meg tengelyirányba mutat. Nem keveset kellett várni, mire elkészült, cserében nagyon pontos ragasztásokat csinált, ezért érdemes az ilyen precíz feladatokat kényszeres emberre passzolni. Nem az ő hibája, hogy csak 50-es szélességre tudtuk letölteni, vagyis majdnem négy fokot csal a template (ezt megpróbáltuk billentésből korrigálni). Ezen felül az illesztésekben, az elhelyezésben is lehet +/- egy-két fok. Mindent összevetve egészen meglepett az eredmény. Szeptember 5. van és az óra nyári időszámítás szerint 2:54 volt. Ha figyelembe vesszük, hogy a korrekciók miatt kb. +3, +18,50 és +60 perc még hozzá adódik, akkor egészen pofás az eredmény. Na jó, mondjuk siet úgy öt percet.  Ragassz jobbat, ha nem tetszik. De az is igaz, hogy egy ilyen papírjószágot úgy teszünk le, ahogy csak akarunk, a csalást elkerülendő, előre nem számoltuk ki a korrekciót.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése