2020/05/31

Tükröm - Most akkor a végtelenbe, vagy tovább?

Na, most őszintén, hány olvasónak (abból a szokásos tizenháromból) tűnt fel eddig, hogy a szelfikamera a telefonban tükörben van? Legalábbis az elkészítés pillanatában, mert a mentés az persze külön beállítható. 
Grimpix úgy fotóz, ahogy Babi rajzol. Minden szögből minden vetület ügyesen dokumentálva van,
egy magasabb dimenzió perspektívájából. 
Az ok többrétű. Egyrészt tükörben könnyebben keretezünk. A PowerShot SX10IS is tudja ezt, de  Nikon D5000 nem.  Másrészt van ez a pszichológiai közhely-izé, hogy aki nem filmcsillag, vagy fotómodell, az jobban ismeri az arcát tükörben, mint ahogyan azt mindenki más nap mint nap elviseli. Ugyanez a hatás a visszahallgatott hangunkkal is. Teljesen más a saját koponyánk akusztikájával, mint kívülről felvéve. Mintha biliből szólna. Kicsit nem okés. Van, akit kifejezetten irritál. Ahogyan a rólunk készült fotó is. Mert nem olyan, ahogyan megszoktuk. Pont rossz helyen van a bocinyalás, az a ronda bibircsók is pont máshol van. Legalábbis ezt állítja az elmélet, és talán kísérletekkel is igazolták, hogy az emberek jobban szeretik a tükörképüket, mint a fotójukat. Na, ezt mi, egy cseppet sem reprezentatív 5 fős kísérlettel egyáltalán nem tudtuk alátámasztani. Sőt, ötből egyetlen ember jelölte meg a tükrözött képét, mint jobban tetszőt. A dolog messzire vezetne, például találtunk olyan tanulmányt is miszerint, nemcsak a művészek, de a laikusok is jobban szeretik mások bal arcát megörökíteni, míg önarcképeken a saját jobb arcukat preferálják. Mi ezt a saját képbázisunk alapján, nem tudtuk megerősíteni.

De hát nem is erről akartunk írni. Biztos ti is éltetek gyerekként azzal az aljadék módszerrel, amikor valami borzasztó nagyot akartatok mondani, hogy végtelen, erre jött a pluszvégtelen, amire a tromf a pluszvégtelen plusz egy volt. De a legbecstelenebb gyermekek ilyenkor a pluszvégtelenszer pluszvégtelent is elsütötték. Ugye?

Na, elméletileg ilyen a végtelen tüköralagút. de csak elméletileg, mert milyen színű a tükör? Mivel már futott az interneten egy mém-kört úgy öt éve, így mi nem is áruljuk el, hogy zöld.  A buditükröt körberagasztottuk EL-madzaggal is, hátha bevilágítja a végtelen alagutat, de nem. És nem is volt végtelen. És nem is sikerült féreglyukat vágni a téridő kontinuumon. Aztán csak simán felidegesedtünk a kínaiak trehányságán, amivel az SJ7 Star akciókamerát összerakták. És megtanultuk, hogy tüköralagutat emberméret alatt nem érdemes csinálni, kívülről bekukucskálni nagyon nem olyan, mint benne lenni.
És igen, a szelfikamerát is kipróbáltuk szembefordítani a tükörrel. Nem, nem jött zavarba. Tükörbe tette. De végtelen alagútra attól még nem alkalmas. A tökéletes minőségű tükrök és a hatalmas felbontás a hosszú alagút titka, de 30-40 iterációnál többre még úgy se nagyon számíts.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése