2023/07/24

Cirkuláris Gond N Blue

 Régebben, egy varió-ND kísérletünk kapcsán szóvá tettük, hogy a kínai CPL durván elszínezi a képet. Egy másik kísérletezés kapcsán ez a jelenség ráébresztett arra, hogy ez az elszíneződés nem (csak) a kínai minőség sara, hanem tévedtünk és ez a jelenség a fizika miatt van. Ugyanis, ha két egymásra zárt polárszűrő közé királis (optikailag aktív) cuccokat teszel, akkor mégiscsak átjut fény ezen a zárt kapun, mert a polarizáltsága valamennyire cirkulárissá válik. Egyes anyagok a látható spektrum különböző hullámhosszait kevésbé, vagy jobban megcsavarják, így az átjutó fény színes lehet. Itt például két olcsó kínai CPL szűrőnek a két állását látjuk (90 fok). Egyáltalán nem egyforma a kettő.



A jobboldali sokkal durvábban színez, viszont az is látszik, hogy a felülete sem egyenletes, a negyedfázis szűrőn két oldalt valamiféle optikai feszültség látszik. 


A hiba, ha egyáltalán ez hibaz, kimaxolható, de ezt a szivárványos felvételt még régebb készítettük,  jóisten se tudja, hogyan kombináltuk egymásra a szűrőket.  

Még a polárszűrős infraáteresztés kapcsán felmerült bennünk és rövid keresgélés után alátámasztódni látszik, hogy a csudi és méregdrága Gond N Blue szűrő nem más, mint két polárszűrő. A téma felé esőnek kell cirkulárisnak lennie, így a negyedhullám szűrő (ami a cirkuláris polárszűrő hátulján van) a két polárszűrő közé kerül. És lám mi is meg tudjuk ezt csinálni. 90 fokban körbeforgatott CPL egy PL-en keresztül fényképezve:


A házigyártású Gold and Blue szűrőnk meg ezt tudja.









Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése