2023/07/19

Negatív szkennelése - reload

Eltelt pár év, amióta ezt a témát feszegettük, azóta sok minden változott, de vajon a színes negatívok szkennelése is?
Pénzért egyes boomer laborok még mindig hajlandók filmről nagyítani és a képet digitálisan is átadni egy USB hordozón. Ezért mi most kifejezetten ingyenes megoldásokat keresünk. Tehát a Negative lab pro most nem érdekel (bár lehet ha tényleg csodaszer az ingyenes változatokhoz képest). Helyette a Grain2Pixelt próbáljuk ki asztali gépen illetve egy Androidos appot, a Photo Negative Scannert.


A Grain2Pixel TIF állományokat fogad (de ez lehet 16 bites is). Tehát mindenképpen érdemes RAW-ba fotózni a képeket. 

 

A NegativePhotoScanner (baloldali) illetve a digitálisan befotózott és RAW-ból konvertált kép összehasonlítása azt hiszem magáért beszél. 


Baloldalt a Grain2Pixel meglátása a RAWból mentett 16 bites TIF-ről, középen a natúr JPEG DSLR-fotó, jobboldalt pedig a saját RAW-konverziónk, ami fekete-fehér képek esetén elég egyszerű, mivel nem kell a sárgásvörös maszk színével idétlenkedni. Itt nem túl egyértelmű, melyik a nyerő módszer, de ha ki vagy számolva idővel, akkor kár a beléjük fektetett energiáért. Az esetek többségében a DSLR-rel befotózott RAW-ból, a saját módszerünkkel sokkal több kinyerhető. De még mindig igaz az is, hogy egy normális filmscannerrel semmi nem veszi fel a versenyt. Már ha még találsz egy ilyet. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése