2023/07/26

Kristályok polárfényben

Tanultam pár új szót, legalább lesz amit elfelejteni, s nem kell a régi szavaimtól megválni: optikai izoméria, optikai kiralitás.

Izlandi pát (kalcit) és hegyikristály (kvarc). 

Például a kalcit törésmutatója 590 nanométereken. 1,65 és 1,486 között változhat (ordinary- extraordinary sugarak), annak függvényében, hogy a kristály főtengelyét milyen szögben találja - ezért kettőstörő, és ezért van az, hogy a kristályt körbeforgatva kettéválik az alatta levő kép, körbejárja a rendes sugár képét, majd újra összeállnak. 

Forrás

Érdekes tologatós szimulátorral érthető meg, hogy a kristály két egymásra merőleges polárszűrő között mikor és hogyan engedi át a fényt. A retardation platet ne felejtsd el bekapcsolni :)


Ez meg a saját kísérletünk, itt a CPL-en egy kalcitkristály látható, amint körbeforgatjuk szűrőstől (a fényképezőgépen levő PL nem forgott). Hát pont nem olyan, mint a szimulátoron. Ott a kristály színe változott, itt meg a szűrő színe. Lehet, ha a retardation plate nem negyedfázisú? Hát nekünk meg nincs más itthon. 

Mindenféle kvarc-kristályok

NaCl kristály (balról), Piezo-házinövesztésű kristály

Borkősav kristály

Van a borkősav (E334 - tartaric acid),  ezt sikerült vásárolni, mert összezavart a rengeteg hülye elnevezés, amikor a piezo-kísérleteket csináltuk.  Ez állítólag királis vegyület, egyetlen kis pontban mintha talán, de amúgy nem feltűnő. Kinagyítva:



Itt egy polariszkópos videó, ami nem segít megérteni a topikot, de segít megérezni annak mélységét. És végezetül, miután a karamell polarizációs fotójával is becsődöltünk (egyáltalán nem csavargatja a színeket, viszont finom), megpróbálkoztunk még a C-vitamin polarizált képével is. Ehhez C-vitamin oldatot készítettünk, sok alkoholban, ami ugyan nem nagyon oldja a cuccot, viszont gyorsan párolog, plusz vékonyabb réteget is lehet vele felvinni az üveglemezre, mivel a felületi feszültség ellensége. Na mindegy, a Nikonra rágyúrtuk a makro-kihuzatot, a kitobjektívet, arra meg a Raynoxot, de azzal is csak egy ilyen képre futotta. talán majd ha lesz egy normális mikroszkópunk. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése