2023/07/20

Szegény ember hőkamerája és a fekete testek ragyogása

Hőkamera alatt sok mindent lehet érteni, de leginkább azt az eszközt értjük alatta, amivel azt lehet lefotózni, hogyan szökik a meleg az ereszen. Vagyis a mérési tartományában benne van az olyan hétköznapi meteorológiai hőmérséklettartomány, mint például a téli -20 és a nyári 40C is. Vagy meg lehet figyelni az elektronika forrósodását, amihez már több száz Celsiust sem árt mérni. A hőkamera nem olcsó dolog. Na jó, van ami elég olcsó, ez -40 és +300C között mér, de mi ennyit sem akarunk adni ezért a hülyeségért.

Ha a hőmérséklet mérését nem képezik le szivárványos képnek, csak kiírják számmal, akkor sima hőmérőről beszélünk, például olyanról, amiből a kínaiak millió számra adtak el a Covid alatt, és amivel olyan hőmérsékletet tudtál mérni magadnak, amilyet csak akartál. De hasonlóan működnek az érintésmentes pyrométerek is, amit már a hőkamera tizedéért is lehet venni, és ennek -50 és 380C között van a mérési tartománya. 

A mérés a kisugárzott infra alapján történik, ugyanis állítólag minden sugárzik, ami nem abszolút nulla fokos. Sugárzik a szoba hőmérsékletű vasaló, de sugárzik a forró vasaló is. Emberi szem számára nincs is közöttük semmi különbség (csak a fogásuk más). Sugárzik a lázas kisgyerek, sugárzik minden. Infrára azt mondják, hogy az a sugárzás, aminek 700nm és 1mm között van a hullámhossza. Ebből a hotmirrortalanított digitkamera úgy 1000 nanométerig lát, hiszen azt olvastuk, hogy az ennél hosszabb hullámok már annyira mélyen behatolnak a szilíciumba, hogy gyakorlatilag túloldalt kijönnek, vagyis a szenzor hosszabb hullámok számára kezd átlátszóvá válni. Tehát digitális kamerával tutti nem fogjuk megmérni a lázunkat, viszont van egy olyan zóna, ahol már szinte látható spektrumban izzani kezdenek a cuccok, de még éppen nem. 


A forrasztó hegye tipikusan 475-700K között lehet (200-400C). Ezeken a hőmérsékleteken még egyáltalán nem látszik, hogy felizzana, de a Sony képe mutatja, hogy jobb ha nem fogod meg. 


A gázégőn melegített csupor is valami ilyesmi hőmérsékletű lehet, sötétben egyáltalán nem észlelhető, hogy sugározna, viszont infrában világít a gázrózsa és a csupor alja is (természetesen a képen nem ég a gáz, tehát itt csak az infrát látjuk, de már volt róla szó, hogy a Sony kék pixelei is jelentősen látják az infrát, innen a kékes derengés). 


Forrás

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése