2023/07/27

Optikai aktivitás a hétköznapokban


Mi a Jóisten csudája történik ezeken a képeken? Élőben ezek a durva szederjes véraláfutások nem látszódtak, csak a kamerán, de már akkor, 5 éve sejtettük, hogy a polárszűrőnek köze lehet a dologhoz. Persze, aki követte az Utazásokat  napokban, az tudja, hogy az optikai kiralitásnál kell keresni a megoldást. Szóval van az ég, ami kb. 90 fokra a Naptól eléggé polarizált. Aztán van a kamerán is egy polárszűrő. És a kettő között van a felvonó plasztik ablaka.


Másik érdekesség, amibe a mindennapokban belefuthatunk, hogy a kijelzőink fényét, gyanítom, főleg a telefonokra tabletekre lehet ez igaz, egyáltalán nem lehet kioltani egy polárszűrővel, mint ahogyan azt várnánk. Elforgatjuk fölötte a PL szűrőt de a kijelző fényereje nem változik, viszont van egy kis színváltozás a sárga és kék között. Hoppá, csaknem cirkuláris polárszűrő van rajta?!

A Xiaomi telefon kijelzője lineárisan polarizált, így 90 fokban elfordított PL szűrővel fotózva nem látszik a fénye (baloldali kép), 0 fokban azonban átengedi a fényt (jobboldali kép). Az ASUS azonban cirkulárisan polarizált, ezért minkét esetben látható a fénye. 

Valószínűleg azért tesznek egyes telefonokra ilyen negyedfázis-szűrőt, hogy a polárszemüveges úrfik is tinderezhessenek a telefonjaikon. 

Ha már elkezdtük a kijelzőket, végignéztük a lakásban az összes LCD-t, és azt tapasztaltuk, hogy a háttérvilágítású LCD kijelzők egy része meg se pattintja se a CPL, se a PL szűrőket, más kijelzők érzékenyek a PL szűrőre, megint mások a CPL-re és ezek mindenféle permutációja. Le se fotózzuk, mindenki próbálgassa otthon magának amije van. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése