2022/12/12

Dikroizmus, vagy alkoholos fluoreszcencia

Ha jól értjük a dolgot, akkor a dikroizmus az a jelenség, amikor egy optikai eszköz (ez bármit is jelentsen), a látható (többkomponensű) fényt két eltérő színű sugárra (komponensre) bontja. Tipikus példa rá a dikroikus vékonyréteges szűrő, ami minden fényképezőgépben van. Ez a hot-mirror, ami a látható tartományt átengedi, az infrát meg visszaveri. Ebben az értelemben a dikromatikus hatás nem függ a fény polarizáltságától. Ugyanis másik értelmében a királis anyagokra használják, ahol fontos a fény polarizáltsága (cirkuláris dikroizmus). Ezzel régóta szeretnénk foglalkozni, ha végre megértenénk rendesen a polarizációt. Jelentkezzen, aki elmagyarázná. 

Ebben a videóban azt állítja a kollégaúr, hogy a klorofill kivonat dikroikus, mivel a rávetített fehér fényből visszaveri a vöröset és átengedi a zöldet. 


Tehát nem olyan, mint egy zöld szűrő, vagy egy sima zöld folyadék, ami mindkét oldalról zöld. Ez meg az RGB lámpának fehér illetve színes transzparenciája a klorofillon keresztül.


Felül R-G-B alul meg Y-C-M színek, középen meg az átmenetek. Sajnos lehetetlen tökéletesen azonos fehéregyensúlyt teremteni, ráadásul az egyes fények erőssége is nagyon különbözött, emiatt a fényerősség is kompenzálva van. Az viszont elég jól látszik, hogy leginkább a látható spektrum közepét engedi át szívesen, a vöröset még valamennyire, de a kéket annál is kevésbé. 


Nem értünk hozzá és nem szeretnénk találgatni. Viszont a klorofill elnyelési görbéjéből is az látszik, hogy a zöldet kevésbé nyeli el a klorofill (visszaveri, vagy át is engedi). 


Viszont meglézerezve a klorofillt, ahol elég szűk spektrumú színeket használunk, a következőt tapasztaljuk:


Vörös hatására vöröset ver vissza, a zöldből azonban narancssárgát csinál, a kék lézerből meg vöröset. 
Körbevilágítjuk a poharakat UV-val. 


Szűrő nélkül, egy réteg UV-szűrővel, illetve 2 UV szűrővel. Jól látszik, hogy a fotográfiai UV-szűrők alig-alig vesznek el a fényerőből, legalábbis abban a spektrumban, amit a fényképezőgép is lát. 


Itt meg egy friss és egy többhetes klorofillkivonat látható a kék lézer fényében. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése