2022/12/15

Házinevelésű piezo.

Vannak dolgok, amik érdekesen hangzanak, de nekünk nem kellene vele foglalkoznunk. Itt van például a házi piezo-kristály, amibe már egyszer beletörött a bicskánk. Így az alapanyagot megvásároltuk, és abból próbáltunk kristályt növeszteni, mérsékelt sikerrel. El is ment tőle a kedvünk, fél éve tologatjuk, itt az ideje elengedni a dolgot. 


Ennél láttunk az interneten sikeresebb darabokat, de azért most ezt próbáljuk szóra bírni. A setup egy satu, szivacsos pofák és alufólialapok közé szorítjuk a kristályt és a fenekére verünk egy hurkapálcával. Eleve nem mindegy melyik irányban áll a kristály. Természetesen a rácsszerkezetet és a megfelelő metszést nem is céloztuk meg, csak két irányból beszorítottuk és ennyi. 


Mivel a keletkezett elektromos jel kicsi és gyors, ezért mi nem a netes kollégák módszerét utánoztuk, vagyis nem multimétereztünk, oszcilloszkópunk meg nincs, hanem a két fegyverzetet a számítógép mikrofonbemenetére kötöttük és Audacityben mértünk. 


Érdekesség hogy oszcillál párat a jel mielőtt lecseng és kis idő múlva megint volt egy kis tüske. Sajnos nem tudjuk megállapítani, hogy ez a hurkapálca rezgőmozgása és elvétele, vagy valami egyéb lehet. 
Mindegy is, pár kristályt végigcsapkodtunk és azt figyeltük meg, hogyha a kristály élére ütünk kicsit jobban reagál. Azért mellépróbáltunk egy gyújtóból kinyert piezot, illetve egy rendes  piezomikrofont is:


A dolog magáért beszél azt hiszem. Felül a házi piezo, középen a gyújtómodul, alul a lapka. Mikrofonként is kipróbáltuk ezeket az eszközöket, egy fémtányérra szorítva, de egyedül csak a piezo mikrofon adott felismerhető jelet. 

Hangszóróként, ugyancsak egy fémtányérra leszorítva és erősítőből megküldve,  viszont a házi kristály is neszezett valamit. A gyújtópiezot már próbáltuk régebb is, az csendben még éppen felismerhető zenét adott. A házikristály, ha lehetséges, még ennél is gyengébben teljesít, de tagadhatatlan, hogy volt benne zene. 


Összességében kár volt erre fecsérelni az időt, de végre vége. Ha valaki kísérletezgetne, annak a bóraxot szívesen odaadom. De inkább nézegessétek ezeket a videókat és ne foglalkozzatok a dologgal, mert nem érdemes. Még a kollégák legjobban sikerült kísérletei is messze elmaradnak az elfogadhatótól. Itt például hangszórót csinálnak növesztett kristályból. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése