2022/12/27

Spektroszkóp, megint.

Na jó, nem bírtuk ki. Kiborított, hogy a higany kettős sárga vonalát nem sikerült megcsípni, mikor másoknak sikerült. Előzmények itt. Ki kellett próbálni, hogy mi az a maximum, amit a lehetőségeink megengednek spektroszkóp-felbontásban. Nem számolgatunk, nem tervezünk. Lemondunk az infra-érzékenységről, cserébe nagyobb felbontást remélünk a látható spektrumban. Lássuk a setupot.

A rés ugyanaz maradt (kb 0,5mm), de nem mértük be pontosan. Viszont most kicsit hátrább tettük a kamerát, így nyilván vékonyabbnak látszik a kamerán. Megpróbáltuk a DVD-t, mint diffrakciós rácsot (1300l/mm körül írja a szakirodalom), de nagyon tükröződött a dolog, ezért maradt az 1000 l/mm rács.
A telefon-számítógép kapcsolatot az iVCam progi biztosítja (androidon és Windowson), az android most is idegeskedett, hogy a program szenzitív adatokkal babrál. Szóval csak óvatosan, lehet ha most telepítettük a Pegazust. 

Az iVCamon nincs autofókusz, se sok egyéb csicsa, viszont lehet zoomolni, így egy neoncső fényében található vékony vonalakra lehet fókuszálni, majd visszazoomolni a kívánt spektrum-trületre. A spektroszkóp program a theremino cucca. 

A piros és a lila lézerekre kalibráltuk a programot, érdekesség, hogy így a higany sávjai nem pont oda estek, ahová vártuk volna. De az is lehet, hogy közben mozgattuk a dobozt és a szigszalaggal összetákolt cucc elmászkált. 

Forrás

Higanyra jellemző emissziós sávok:
404.656 nm, 407.781 nm, 491.604 nm (lila)
435.835 nm (kék)
502.5 nm (kék)
546.074 nm (zöld)
576.959 nm és 579.065 nm (narancs)


A 435,8 nanométer alatti tartományból semmit se láttunk, de az 502 nanométeres se jelenik meg,  elvileg a vörösben is kellene pár halvány sávnak lennie, de az beleolvadhatott egyéb források vörösébe.

És itt van a sárgában a dupla vonal. Ez nem képzaj, a kameraképen is elég jól kivehető az egymástól  két nanométerre elkülönülő sáv. Persze vérszemet kaptunk és megint meggyújtottuk a sót, hátha a nátrium dupla sávja is megjelenne.


Sajnos az egymástól fél nanométerre levő nátrium-sávokat nem bírta ez a rendszer megjeleníteni. Az a gyanúnk, hogy ezen a DVD 1300 l/mm rácsa sem segítene túl sokat, a 4000 l/mm diffrakciós rács viszont már ugyanúgy felbontaná a fél nanométert, mint az 1000 l/mm a két nanométert, de tutti nem találni a kínai boltokban olyat olcsóért. Maradna a kamera felbontásának a javítása, például egy 4K videón jól zoomolva reális esély volna. Illetve nagyobb fényérzékenység, vagy fényerő biztosítása is szükséges lenne, hogy a zajba ne fulladjon bele a jel. De ezt már nem mi kell megoldjuk. 

+ két érdekesség: 
Braniac úr videója arról, hogy a lézerek hullámhossza mennyire hőmérsékletfüggő  -20 fok és szobahőmérséklet között kb. 5 nm, de ha melegíti akkor még több is. Illetve egy másik videója, ami a zöld lézer hidegtűréséről szól

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése