2022/12/28

Oscilloscope zenevideó


Ilyen a szegényember oszcilloszkópja (vektorszkópja?) lézeres rajzolgatáshoz. Nem szégyelljük, másnál is csak ennyit tud, de a linken megnézheted hogyan készül és hogyan kell használni. Nálunk a telefon futtatja a jelgenerátort. Nyilván a két hangcsatorna x és y irányban rángatja a felgányolt felfogpiszkálózott kis tükröt, ami a lézerfényt a megfelelő mintázatban keni szét a plafonon. Ebben az ASMR videóban hangvillás, tükrös és egyéb analog megoldásokat mutat be, ugyanerre a jelenségre a ziháló tanárúr. Itt meg egy másik jópofa házimódszert találsz, ami alkalmas lehet a szemedet kiszúrni lézerrel. Mondjuk a gumimembrános megoldást hangfalra is szerelheted és akkor nem kell beleóbégatni a csőbe artikulálatlan, mint egy ősember. Ebben az esetben nem uralod az x/y irányt, a hangszóró ugyanis nem pont ebben a koordinátarendszerben fogja lebegtetni a membránt (itt erről egy remek videó, gyakorlatilag filmeditorral, tükrös effektekkel, cymatikot készít, mint ahogy mi készítettük Grimpix lézercirkuszát.)

De azért nem muszáj ennyire lemenni kutyába, s a bortoválkozótükröt felszigszalagozni a hifisztereóra, több oszcilloszkóp program is van a neten, ha csak játszani akarunk. Ez a cikk elég részletesen ír a témában magyarul (hangkártyás oszcilloszkóp előtétet is mutat, de nem mertük megépíteni). És ide biggyesztjük a theremino oszcilloszkópját, ami szintén komoly műszer lenne, ha a beviteli eszközöket is létrehozod. De most csak Lissajous görbéket akarunk festeni oszcilloszkóppal (régebben ingával csináltunk hasonlót). 
Lissajousnak a hangvillás szerkezetéről ebben a könyvben írnak (O.P. Apian Bennewitz - A hegedűépítés alapismeretei) a 19. oldalon. Innen lehet inspirálódni, hogy milyen alakzatokat fessünk hanggal. Oldalt az x/y rezgésarányait jelöli, felül pedig a fáziseltolódást 45 fokonként. 


2023.02.01. frissítés - közben találtunk egy remek szimulátort pont erre a témára. Ehhez annyit kell tudni, hogy 45 fok az 0,25 Pi Rad. Animálni is lehet. 

szimulátor

Vissza az oszcilloszkópokhoz. Ez a progi tetszett a legjobban. Tud mikrofonról és hangkártyából realtime dolgozni, de van saját jelgenerátora is, ha az egyszerűbb hangközök rajzára lennél kíváncsi. 


Például a két csatornára (X és Y koordináta) ugyanazt a frekvenciát küldjük. 90 és 270 fokos fázissal eltolva kör alakot rajzol, 0 vagy 180 fokon jobbra, illetve balra mutató ferde vonalat. Ezek a fokok között a ferde egyenes és a kör között vesz fel értéket. Például 45 fok esetén:


Hogyha például a két frekvenciát úgy lövöd be, hogy egy másodperc alatt a két csatorna között 90 fokos (negyed fázis) lemaradást legyen (pl. 100-101 Hz), akkor egy másodperc alatt lesz körből ferde vonal illetve fordítva. A hatás olyan lesz, mintha egy kör a térben egy ferde, 45 fokos tengely mentén forogna. Minél kisebb a különbség a két hullám között, annál lassabban jön össze a negyedfázis eltolódás, a kör lassabban fog elforogni (pl. 100 - 100.1 Hz) A fáziskülönbség így is megjeleníthető a program oscilloscope funkciójával:


Ha egy fekvő nyolcast szeretnénk megjeleníteni, akkor oktávot kell a két csatornára állítani 0 vagy 180 fokkal. 90 és 270 fokon lefele, illetve felfele mutató hiperbolát formáz. Persze a két csatorna értékének felcserélésével a nyolcas felállítható. 


Ha két oktáv hangközt állítunk, vagyis a jobb csatorna négyszerese a bal csatornának, akkor:


És ilyen a tiszta kvint hangköz rajza:


Ugyanezeket kipróbálhatjuk más hullámformákkal is, sőt kevert hullámformákkal (háromszög, négyzet, fűrész, stb.).


Érdekesség, hogy csak a prím, tiszta kvint, oktáv (egyszerű törtek) esetén statikus a rajzolat rövid Persistence mellett. Bonyolultabb, hosszabb periódusú hangközöknél, hosszabb Time of persistence értékkel fagyasztható ki a kép. 

Érdemes még a Settings fülön játszani az input és output értékekkel, mert úgy tűnik egyes driverek befolyásolják a rajzolatot. 

Érdemes összehasonlítani más oszcilloszkópokkal is. Bármilyen hangot alá adhatsz, akár youtuberól is, de a lejátszott oszcillo-videók nem ugyanúgy fognak megjelenni nálunk, a tömörítés miatt. Ennek a videónak a kommentjei között egy tömörítetlen hangfilet is találsz, amit le lehet játszani az oszcilloszkópokkal (nem tökéletesen ugyanolyan eredménnyel).

https://asdfg.me/osci/

Ez meg egy online eszköz, rövidke játékhoz teljesen elegendő, se letölteni se installálni nem kell.

https://dood.al/oscilloscope/

Na, haladjunk a komplexebb dolgok felé. Elég összetett frekvenciákkal, megfelelő utánégetéssel (persistence) nagyon komplex ábrák rajzolhatók, akár mozgásban, akár 3D élménnyel is. Oszcilloszkóp-zenében Jerobeam Fenderson cuccai megkerülhetetlenek. A szoftverével elég vad dolgokat meg lehet csinálni, meg kész figurák is letölthetők, igaz pénzért (34Eur). 

Lássuk ingyen mit lehet összedobni. Van itt ez a projekt, a Rabiscoscopio, ami egy kellően egyszerű, egyetlen vonalból megrajzolt SVG-ből készít olyan sztereó hang-állományt, amit az oszcilloszkóp lejátszik és megjeleníti az eredeti rajzot. Hát a fickó esernyőjét szépen meg is rajzolta. De egy kicsit komplexebb majomfejet már képtelen volt felismerhetően hozni. Nagyon finnyás az SVG állományokra is, csak két végpontja lehet, de sokszor az sem elég neki. Corelből exportált SVG-től instant összecsuklik. Végül leszedtük az Inkscapet és lám, ez lett az eredmény, baloldalt a mi szabadkezes rajzunk, jobboldalt az oszcillo-kép. Döntsd el, melyik a szarabb. Viszont hasonlítanak és örülj, hogy a hangját nem hallod, mert antikrisztusi.


Mondjuk a Rabiscoscopio saját ábráiból szépen dolgozik. Tehát az SVG technikánkkal lehet a gond.


Szóval, ha valaki oszcilloszkóppal szeretne zenét vizualizálni, akkor annak nem ez lesz a játékszere. 




Ugyanis ez azért még nagyon messze van a Jerobeam animált, háromdimenziós és zeneileg is elviselhető ábráitól. De legalább tudjuk most már, hogy mire nem költünk. A témában Chris Allen cuccai is ütősek, aki Stable diffusionban is elég erős dolgokat készít. Találsz oktatóvideókat is nála, amennyiben ezen az úton elindulnál és még nem költenél Jerobeam programjára.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése