2022/12/01

Részeg e vagy? A bebaszás matematikája.

Ha egyszer arra adnád a fejed, hogy a részegség matematikáját megértsd, tutti agyfaszt kapsz. Most akkor százalék, vagy ezrelék, gramm per liter, vagy milligramm per 210(!) liter? Vagy milligramm per %, esetleg ‰? Normális? Ezek részegen hozzák a törvényeket, az kurvaélet, az újságírókról nem is beszélve. És arról sem, hogy az alkohol millilitere nem annyi gramm, mint a vér millilitere. És az alkohol millilitere nem annyi gramm 20 fokon, mint testhőmérsékleten (ez teszi lehetővé, hogy hőmérőt csináljunk belőle). Vajon ezekkel kalkulálnak? És akkor csodálkoznak az illetékesek, hogy hagyod az egészet és inkább bekapsz egy felest. 

Átváltási kisokos:

1 liter, vagy 1000ml vér kb 1,05kg, vagyis 1kg vér kb. 0,95 liter
1ml alkohol 0,79gr, vagy 1gramm alkohol 1,27ml
1% az 10‰, vagy 0,3‰ az 0,03% (konverter)
1ml - 1 cm^3
Azt nem sikerült megtudni, hogy testhőmérsékleten, szobahőmérsékleten, vagy hogyan számolunk. 

Véralkoholszintre nagyjából azt találtuk, hogy a lerészegedés 0,5‰ (százalékban ez 0,05%) után kezd buli lenni, 1,5‰ fölött a gyöngébbekért már eljöhet a kalapácsos ember, 4 ezreléknél meg a legalja, vagyis a sárga föld következik (Ami ugye a mínusz 2 méter, a kiásott sír sárga földje, vagyis a  hulla-, vagy merevrészegség). Persze azért olvastunk már 8-11‰ (!) véralkoholról is, lábon kihordva, de ezek az etil-jedik nem a mi ligánkban játszanak. Itt szögezzük le, hogy a részegség a jókedvért van kitalálva. Aki részegen egy kötekedő fasz lesz, az józanon is csak egy pöcs, csak esetleg elnyomja magában. 

Mit jelent az 1‰? Valami ilyesmi hangulat:

A WEBBeteg egész jól kezdi az egy ezrelék levezetését, kár, hogy felénél őket is utolérte a kalapácsos ember. Még az elején 1000ml vérben 1ml alkohol van - tehát ezredrésze(g), ami 0,79gr. Aztán picit lennebb elcsúszik a gramm-milligramm átváltáson (790mg helyett 79 milligramm).

De nézzük a 6%-os félliteres sört. 500ml sörben elvileg 30ml alkohol van. Ami 23,7gr alkohol mondjuk öt liter vérre. Vagyis 4740mg/liter, ami borzalmasan sok. De 5000ml vérben a 30ml alkohol is 6 ezreléket kellene jelentsen, és hát egy sörtől mégsem szoktak az emberek alkoholkómába esni. Valószínűleg ennek az lehet az oka, hogy a megivott alkoholmennyiség nem mind jelenik meg a vérben, tehát ez a számolgatás zsákutca.

Mivel a  BAC és a BrAC használata nem következetes így sosem tudhatod, hogy egy légalkoholos mérő műszer X/liter után írt BAC jele mit jelent. Egy liter vérre vonatkozó következtetés a légalkoholból, vagy egy liter levegőben van ennyi gramm alkohol? Áltatában a BrAC kétszerese szokott lenni a BAC.

Romániaban a 0,8g/l a határ a bűncselekmény és a kihágás között (vérben), ami ugye 0,076% lenne, ha komolyan vennénk a számokat. Ha 0,4grammot fújsz, akkor tutti elküldenek vérvizsgára is, mert abban reménykednek, hogy az 0,8 lesz, és lecsukhatnak. Érdekesség, hogy míg nálunk 0 tolerancia van, a briteknél 0,8grammnál kezdődik egyáltalán a számonkérés. Ennyit a bűncselekmény komolyságáról. de hát még tudunk olyan bűncselekmény-kategóriákról, amitől egy humanista felvonná a szemöldökét.


Elmezavarunkban vásároltunk egy ilyet, de ti ne tegyétek. Most túl azon, hogy a vele kapott kínai dokumentációból nem derül ki, hogy légalkoholt, vagy véralkoholra normalizált számokat mutat e, de nem is mér rendesen. Pontosabban hülyeségeket mutat. És nem is következetesen. Pénzkidobás! De ne csak ilyet ne vegyetek, az összes hasonló, ebben az árfekvésben, ennyit tud. Akkor már inkább számolgassatok, az is közelebb visz az igazsághoz.

A máj lebontási képessége egyes cikkek szerint:
7-10 ml etil-alkohol / óra
5,6-8 g / óra
A 6 fokos sört tehát jó esetben 3 óra alatt bírja lebontani a máj, de lehet az 4 óra is. Ebben a cikkben az online részegségmérőket hasonlítja össze a kollégaúr. Talán ez a leghasználhatóbb kalkulátor.

Na csá. Innom kell valamit, bazdmeg

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése