2022/12/12

Nem látod mi ez? Mi, mi ez?*


Braniac kolléga videójában leleplezi, milyen cuccokkal csinálta a színváltós lézershowját. Ha figyelemmel kísérted az Utazásokat az utóbbi időben, akkor lehet némi fogalmad arról, hogy a mi színváltós lézershownk milyen löttyöket tartalmaz. Fehér fényben és UV-ben:


Igaz, a mi cuccunk nem annyira kimunkált, csak hirtelen felindulásból elkövetett fotózás volt, így is eltöltöttünk vele pár órát, és rájöttünk pár buktatóra. 


Kék lézerfényben. Sajnos az alsó réteg nem szórja eléggé a lézersugarat, a harmadik és negyedik (alulról) viszont pár centin már nagyon elnyelik a fényt. Vannak rétegek, amelyikek nagyon erősen világítanak és vannak dikroikus rétegek. Ezekkel kellene kezdeni valamit, ha valaki rendesen meg akarja csinálni a cuccot.


Itt csak a zöld lézer világít. A felső réteg (sárga) és a középső (narancs-vörös) elszíneződése az érdekes ebben a fényben. 


Ezek a kék lézer fényében készültek, de kaptak utómunkában egy fehéregyensúlyt. Emiatt jobban hasonlít a látvány ahhoz, amit szemmel látunk.


Igyekeztünk a megvilágítás idejét úgy változtatni a rétegek között, hogy kiegyenlítsük a fényességbeli eltéréseket. Ezeket az előkészítés során kellene pontosabban beállítani, amennyiben ez egyáltalán lehetséges.


Segítségül: háromféle oldószerrel dolgozunk, az alsó kettő vizes oldat, a felső kettő meg alkoholos. A felső három pozíciója fix, nem változtatható meg, jellegéből fakadóan. Egyedül az alsó kettő lenne felcserélhető. 


Összesítve a tapasztalatokat: a legalsó rétegbe valami fényszóró anyagot kellene juttatni, ami a kék lézer lilás színét nem befolyásolja, de szórja, így láthatóbbá teszi a sugarat. A második réteg sokkal hígabb oldat kellene legyen, hogy a fluoreszkálás fényerejét csökkentsük. A középső réteggel sajnos nem tudunk mit kezdeni, nem módosítható könnyen, a többit kell ehhez kalibrálni. A negyedik réteg befecskendezésénél nagyon kell vigyázni, mert az alatta levő réteggel szinte azonos a sűrűségük.

Érdekes és további kísérleteket érdemelne az is, ahogyan a rétegek közötti átmeneten a fény elhajlik, sőt görbül, miközben színt vált. A nagy görbületű üveg sajnos nem alkalmas ennek a megfigyelésére, az üvegnek egyenes felületűnek kellene lenni, mint például egy kis akvárium. De annyi cuccot nem akarunk elpazarolni ilyen hülyeségekre.

*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése