2022/12/07

Fluoreszcencia, a klorofill-esszencia.

Valamiért azt gondoltuk, hogy a fluoreszkálás is olyan, mint az idő, vagy az entrópia, hogy csak egyik irányba szereti csinálni, vagyis mindig nagyfrekvenciás fotonból lesz alacsonyabb frekvenciás, sose fordítva. Pl. UV-ből látható fény, hogy a bringás mellényt említsük. De persze ez nem így van, fordítva is meg lehet csinálni:

Forrás

A kétfotonos fluoreszcenciát itt elmagyarázzák nagyon funny kiejtéssel. Itt meg rendesebb kiejtéssel, de sokkal bonyibban. Nem valószínű, hogy otthon ilyesmit csináljunk a közeljövőben. Szóval maradunk a hagyományos fluoreszcenciánál, ahol UV-vel, illetve kék fénnyel dolgozunk. Volna még az a lehetőség, hogy láthatóból, például zöld fényből, infra-fluoreszcenciát csináljunk, de láttuk, hogy a zöld lézerünk eleve duvasztja az infrát is, tehát nincsen megfelelő eszközünk egy rendes kísérletre. 


Azt, hogy a klorofill tud valamit ebben a témakörben, már kétszáz éve leírták (wiki), de mi tapasztalatból is tudjuk, hiszen az infraképeknél a telibesütött zöld levelek igencsak világítanak. Adná magát, hogy azért, mert benyelik az UV és a látható fényt, és kibocsátják az infrát, tehát fluoreszkálnak, de nem biztos. 

Forrás

Úgy tűnik az infrát (és elég sok zöldet is) visszaveri a zöld levél, míg a kékeket és vörösöket jobban elnyelik. Mivel az infrafotózásnál a zöldet ki szoktuk szűrni (680-720-950 stb. nanométeres szűrőkkel), ezért ragyoghatnak infrában a zöld levelek.  

De ettől még fluoreszkálhat is a klorofill. Nekünk meg semmiféle koncepciónk nem volt a kísérletezéshez, csak előszedtünk mindenféle fényforrásokat, normál és infrakamerát, különféle szűrőket és igyekeztünk ezek mindenféle permutációjával képeket készíteni. 

A fényforrások: kék lézer (450nm), UV ledes reflektor (395-400nm, de a spektroszkópon azért még láttunk kevés ezt-azt a zöld környékén is, aminek majd máskor járunk utána), UV-CFL égő (ismeretlen hullámhosszal, de gyaníthatóan jóval 390nm alatt). 


Fent: normál fehér fény, alatta UV-reflektor, alatta kék lézer. Balra a Nikon, jobbra a fullspektrum infrakamera. Érdekesség, hogy nem annyira az UV-ben, hanem a kék (lézer) fényben tapasztaljuk inkább a fluoreszkálást. 
A következő képeket az UV-CFL égő fényében készítettük, és szűrőztük, vörös-680nm-720nm-950nm filterekkel, a 950nanométeres szinte semmit sem engedett át, arra következtetünk, hogy sem a fényforrás, sem a fluoreszkálás nem jelenik meg abban azon a hullámhosszon. 


A Nikon esetén a 680nm és a 720nm (két alsó) érdekesen kiadja infrában a levél sérüléseit (lásd fennebb fehér fényben). Mivel a Nikon nincs infrásítva, 720nm fölött gyengén teljest. 


Az infra-Sony monokróm képet lát, aminek sok oka lehet, a fényforrás is sugározhat infrában (lusták voltunk ellenőrizni), de a vörös szűrős és a 680nm szűrő itt is kihozza a levél sérüléseit (pinkesebb tónus). 950nm fölött szinte értékelhetetlen fekete képet kaptunk a Sonyval is.  


Nyilván a falevelekkel nem lehet megcsinálni azt, hogy átvilágítunk rajtuk. Ezért kivonatot készítettünk. Alkohollal, mert többen állították, hogy az a tutti. Csak etil volt otthon, sajnáltuk is, de nem vagyunk annyira ezósok, hogy klorofillt igyunk. Na és akkor ott felejtettük a hűtőben hetekre, mert untunk vele foglalkozni. A képeken ez a sárgásbarna kivonat. Csináltunk friss kivonatot is, ez a zöld-vörös a képeken. 


Nikon ilyennek látja a friss és régi klorofill kivonatokat. Fehér fényben, kék lézerrel, LED-UV és UV-CFL fényben. Megint a kék lézer ragyogtatja leginkább.


Itt meg UV fényben a Fullspektrumtól a 950nm szűrőig figyeltük a kivonatokat. Az már fel sem tűnik, hogy 950 nanométer fölött itt se túl fényes a kép. (A fényerősségre ezekből a képekből nem lehet következtetni, nyilván az egyes képek rendre hosszabb idővel készültek, ahogyan a szűrési sávot toltuk az infra felé.)


Itt az az érdekes, ahogyan bár a klorofill nem ragyog 950nm fölött, de az UV-CFL égő azért valamennyire igen (vagy a 950nm szűrőnk nem fogja ki az UV tartományt - ki tudja). Bár azért jelentős fényerősség csökkenéssel (ezen az egy képen nincs kiégve a fénycső képe).


Fullspektrum kamera fehér fény, elölről, illetve hátulról. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése