2022/12/05

Marháskodunk a kurkuminnal, meg az intimpéHával.

A kurkuma mindenféle alkotói közül a kurkuminra koncentrálunk most, ez E100 néven is fut, mint ételfesték. Létezik a kurkumapapír is, amit nem tudom mire lehet használni a mindennapokban (a bór kimutatására állítólag nagyon érzékeny). Mint indikátor a kurkumin nem túl izgi alapanyag, mivel a leírások alapján pH8-9 környékén kezd sárgából vörösödni (ez nem teljesen egyértelmű a későbbiek fényében). Találtunk egy ilyen pépert, ha valakit mélyebben érdekel a kurkumin színeváltozásának kémiája. Viszont az nem teljesen igaz, hogy a savakra közömbös. 

Forrás

Tehát vissza az elejére, mindenféle cuccba belemártjuk a kurkumaprintet. Balról jobbra, víz kontrollnak, sósav, hipó, oxigénesvíz, hátha van ezekben is fantázia, bár sokat nem reméltünk, aztán bórax, sütőpor, mosópor és marószóda. 


Nem mi nem tudunk számolni, az utolsót nem véletlenül nem látod. Ugyanis a marószóda nem cicózott, bár a mosópor jobban odakormolt a kurkuma színének, de...


... a marószóda ehelyett nekiállt kimarni a festéket a papírból, és nem állt meg itt...


...rövid idő alatt szétkapta a papírt is. Tehát a marószóda tömény oldatban nem alkalmas a kurkumaprintek megfestésére. A mosószóda (~pH11) szintén nagyon agresszív, érdemes kis koncentrációt használni, és teljesen feloldani, ugyanis, merítéskor, a fel nem oldódott kristályok foltosra festhetik a printet (ezt mondjuk használhatjuk is effektként, ha pont erre a hatásra van szükségünk). Érdekesség azonban, hogy száradás után sokat veszített a vörösségéből, így a sütőporral kezelt tesztcsík (~pH8) talán sötétebb és vörösebb maradt. A bórax (~pH9,13) elég gyöngécske lett száradás után is.  Viszont a sütőpor és a mosószóda megfolyt. Azt látjuk, hogy bár sötétebbre festették a csíkot, de el is folyt a szín rajtuk, a mosópor esetén szinte már nem is lehet megkülönböztetni az eredetileg jól látszó két tónust. A bóraxos csíkon azonban éles maradt a határvonal. Talán emiatt használják inkább a bóraxot. Mindenesetre mi nem mondunk le a sütőporról és a mosóporról, ugyanis fotópapír esetén (mikroporózus réteg) nem tapasztaltuk ezt a megfolyást, mint ezen a rajzpapíron. 


A vegyszerben még a bórax (5) volt a sötétebb, mégis száradás után a sütőpor (6) maradt vörösebb. De ez nem mérvadó, ugyanis a nedves papíron például a hipós is sötétebbnek tűnt, mint az oxigénesvízzel kezelt csík:


A beszámolók szerint, a kurkumaprintek fakulni fognak idővel. Azonban pár hónap szobában hányódás, indirekt fény, nem okozott észrevehető fakulást a képeken. ettől még érdemes lehet védett helyen tartani. Olyat is olvastunk, hogy néhányszor vissza lehet a színeket vadítani egy újabb lúgos fürdőben. Ez nekünk is sikerült. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése