2022/12/02

Káposzta a fejem


A háztáji pH indikátorok közül a tea az, amivel akkor is találkoztál, ha csukott szemmel és füllel jártál iskolába, de már cseppentettél citromot a teádba. A vöröshagyma spektruma már szélesebb, de erőtlenek a színei. A vörös káposzta viszont elég jónak tűnik. (Vagy lehet kapni indikátort folyadékban is drágáért, nemcsak papírfecnire kenve.) Mint minden olyan valamiben, ami valamilyen hatásra csinál valamit, ebben is látunk perspektívát a háztáji kísérletezésben.

Forrás

Szóval kivonatoltunk némi vöröskáposztát, alkoholban, és beitattunk pár lap itatóspapírt. Ezzel kész is van az indikátor. 



A megszáradt itatósból ugyanúgy lehet csíkokat vágni, mint a normál lakmuszpapírból. Savra szép élénk piros felé tolódik el a színe, bázisnál meg a kéken, majd a zöldön keresztül egészen az élénk sárgáig. 


Sajnos megszáradva ez is veszít a színek élénkségéből (jobboldali). De nedvesen nagyon szép:


Alap háztartási vegyszerek, a sósavtól a marószódáig:


Volt még ecetsav, citromsó, szódabikarbóna, mosópor. 


Az elképzelés az volt, hogy a növényeket körbespriccoljuk a pH-skála teljes tartományával és kiderül, hogy mi lesz. Tintasugaras RC-fotópapír és normál rajzlap versenyeznek:


Érdemesebb lett volna előre lepréselt növényekkel dolgozni a szebb kontúrökért. Elsőre nem is nézett nagyon rosszul ki, de aztán a marószóda elkezdte megtenni a hatását. Kár, mert nagyon szép sárga színeket adott, csak később felmarta a papírt:


Egyelőre, zsákutcának tűnik az irány, de mindenképpen érdekes játék volt. pH kísérletnek is ideális.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése