2022/12/06

Kurkumológia 3.

Kurkumaprint UV fényben + fehéregyensúly beállítva

Szóval van a bórax, a bórsav és a piezokísérletek kapcsán találkoztunk a borkősavval is. Ez utóbbinak a bórhoz semmi köze, csak a borhoz, mi meg inkább sörösek vagyunk, tehát felejtős. Az előző kettő esetén kicsit bajban vagyunk. Bóraxunk van, ami állítólag a bórsav sója. Vagyis a bórsavat marószódával kényeztetik forró fürdőben, és ebből lesz a bórax, meg a széndioxid. (Ezt úgy is mondják, hogy a bórax a bórsav nátriumos sója.) Ilyet ismerünk még, éspedig a sósav nátriumos sóját, aminek a fogyasztásáról a paternalista állam közpénzen le akart nevelni egy időben, társadalmi hirdetésekben. Pont, mint az a hülye király a mesében, akinek a lánya úgy szerette az apját, mint a sót. Abból is hogy kijött az autoriter állat... Na, de vissza. A bórsav savas (pH5,1), a bórax (oldata) meg lúgos (9,13). Bóraxból is lehet bórsavat csinálni, ehhez sósav kell, melléktermék víz és konyhasó. 

Erre csak azért van szükség, mert találtuk ezt a videót, amiben a kurkuminos papírt bórsavval áztatja (bórax és sósav oldatával - de nem tudjuk miből mennyit használ), majd ezt egy marószóda-oldattal megkékíti. A kék felületet sósavval újra vissza lehet vörösíteni. Mondjuk elképzelni se tudjuk ezzel a kísérlettel mi volt a szándékuk. Minek tenne bárki ilyet? Ja, pont mi!. Azt akarjuk megtudni, hogy ilyen módon kurkumaprintet nem e lehetne színezni. 

A bórsav töménysége teljesen véltelenszerű. Ennyicske bóraxhoz kb. 20 milliliter vizet és ugyanannyi 20 százalékos sósavat adtunk.

pH-ja erősen savas. A kiexponált kurkumapapírt kigyengíti, kontraszttalanítja. Viszont ha szárítás előtt lemossuk, akkor nem pirosítja meg a kurkumát (eléggé).

A kiexponálatlan kurkumapapírt viszont valóban megvörösíti, amint megszárad. Érdekessség, hogy száradás után úgy viselkedik, mint a nedves lúgos fürdő, de erre nem mi fogunk magyarázatot találni. 

Lehet kicsit túlzásba vittük a bórsav töménységét, mert az akvarell és a fotópapíron is kikristályosodott a cucc száradás után. Nem mertük megnyalni, hogy ez akkor most konyhasó vagy fölös bórax-kiválás. 

Ezután marószóda oldattal próbáltuk megkékíteni a borsavval előkezelt papírokat. Többféle töménységet próbáltunk 10X hígításokkal. A legtöményebb valóban kékes elszíneződét okozott, de a legtöbb kárt is ez csinálta a papíron. Amúgy inkább vörösített, meg barnított. 

Baloldalt még nedvesen, jobboldalt meg száradás után. Jól látszik, hogy a borsavval előpirosított kurkumát a marószódás oldat kifakította (esetleg kivált rajta valami fehér só?), míg a savval nem kezelt felületeket csak vörösítette. 

Meg ilyen csodálatos kristályosodást is okozott. Ezek a képek már UV fényben készültek, az exponálatlan kurkumapapír tényleg fluoreszkál valamennyire, főleg a bórsavval előkezelt felületek. Az is jól látszott a konyhában, hogy a csempén hova fröccsent fel a kurkuma, amikor kivonatokat csináltuk. A lúggal kezelt kiexponált kurkumaprintek azonban nem fluoreszkálnak már. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése