2022/12/08

Kurkuma fluoreszcencia. Nem a rázás, nem a keverés. Hanem az alkohol.


Ha nemcsak írnánk, hanem olvasnánk is, akkor számunkra is világos lett volna,  a kurkuminnak két formája is van (legalább). Mi sem értünk hozzá, mint annyian az interneten, akik összevissza kavarják a szart dolgot, a lényeg, hogy két formája lehet a kurkuminnak, a savas közegben sárga diketon és a lúgos közegben levő keto-enol formája. Ez bármit is jelentsen, de ez az alapja a kurkumaprintjeinknek. (A keton az  =O vagyis oxocsoport. Az enol meg -OH vagyis hidroxilcsoport.) Bővebben a tautoméria irányába igazodj. 

Forrás - mondjuk az ábrázolásban nem egyértelmű a net. 

Ha már úgyis UV kísérleteket végeztünk, nem hagyhattuk ki a kurkumakivonatot sem, ami messze földön híres háztáji fluoreszkáló anyag. Hát nézd meg az első képet, nem túl meggyőző, nem igaz? Mintha csak Bunsen úr beleszart volna a palackba.


Arról nem is beszélve, hogy a befecskendezett kivonat megállt az üveg nyakában, nem olyan szépen süllyedt világítva, mint a kollégák videóiban. Na jó, némi idő után rájöttünk, hogy nekünk a kivonatunk alkoholos és a palackban meg víz van... Mit ér a sok kísérlet, ha nincs gyakorlati haszna?!


Nyilván ennyi alkoholt nem fogunk elpazarolni, tehát befecskendeztük a cuccot a vízbe. De így is csak egy barnás szmötyi lett. Hanem fent egy kicsi részen zölden világított. Tehát nálunk van valami hiba.


Na és akkor így néz ki a a vízbe kevert kurkumakivonat és a tiszta alkoholos kivonat UV fényben. A vízzel lesz a gond. De hát az semleges! Megmértük a pH-ját. Normál fényben nincs különbség, tehát nem a lúgos barnulással állunk szemben. Sok videó utalgat rá, hogy vízben a kurkumin az egyik formáját veszi fel, ami nem fluoreszkál, alkoholban pedig a másikat, ami fluoreszkál. Sajnos nem bírnak megegyezni, hogy most a diketo, vagy a keto-enol változat e a fluoreszkáló. Akkor teszteljük le mi, mert semmit se lehet az internetre bízni. Egyik bögre alkoholos, a másik meg vizes oldat. Na, melyik melyik?


Nemcsak etillel, de izopropillal is kipróbáltuk. Fluoreszkál, mint az állat. Vízben azonban nem világít. Desztvízben dettó nem. Savas vízben sem hajlandó világítani a diketo-változat. Lúgos vízben sem a keto-enol. Kezdünk idegesek lenni. 


Balra sósavas, jobbra marószódás kurkumakivonat. Felül fehér fény, alul UV. Azt azért kipróbáltuk, hogy egy kevés lúgos-vörös kurkumát savas vízbe cseppentettünk, lám visszasárgul e, ahogy a pH megváltozik. Ugyanígy a sárga-savasból a lúgba cseppentettünk, lám bepirosodik e. De továbbra sincs fluoreszkálás.


Középen a kis kupakban a tiszta alkoholos kivonat mutatja milyennek kellene lennie egy normális fluoreszkálásnak. Találtunk egy ilyen pépert, de az absztraktból nem derült ki semmi, hanem annyi igen, hogy pH13 fölött valami durva történik. Na jó, még csináltunk egy bóraxos próbát is, nehogy a marószóda lenne túl erős. 


Nem tudjuk mi az igazság a keto-enol-mittoménmi körül, de gyaníthatóan nem a savassággal és nem a bázisossággal van kapcsolatban a fluoreszkálás. Hanem az alkohollal. 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése