2023/10/16

Áramlásnéző, rheoscope


Róka tanár úr kísérletében 1:13:15-től  alumíniumporból, vízből és mosogatószerből üt össze valami ilyesmit. A mosogatószer arra kell, hogy az apoláros alumíniumszemcsék hajlandók legyenek szuszpenzióba vonulni a vízben. 

Az internet népe leginkább csillámport használ erre a célra, mica powder néven, ez többnyire csillámpala port jelent. Azt olvassuk, hogy szintetikusan is megcsinálható, reméljük a mi célunkra ennek nincs jelentősége. Ilyennel találkozhatsz, ha körmöshöz jársz, de sokszor az arcfestők is használnak ilyet, hogy totál idiótát fessenek a gyerekekből, akik ugye nem látják magukat, így meg is feledkeznek róla, hogy milyen hülyén festenek és egész nap így szégyentelenül rohangálnak a vásárban világnak csúfjára. Na mindegy, szóval apró megcsillanó cucc kell, minél apróbb, annál jobb, mert annál tovább marad szuszpenzióban. Mert leginkább nem szeret szuszpenzióban maradni.

Alternatív cuccok ugyanerre a hatásra: Etilén-glikol-monostearát (EGMS - CAS 111-60-4), amit kozmetikumokban, samponokban is meg lehet találni. Ez nem ugyanaz, mint a glicerol monosztearát, amit gyúrósboltban lehet kapni, pláne nem ugyanaz, mint a fagyálló etilénglikolja.

Amiről azt írja, hogy édes ízű mérgező folyadék. Normális? Hát ha mérgező, akkor nem mindegy az íze? De persze tudjuk, hogy ez azért fontos, mert ezzel szokták a medvét lépre csalni Székelyföldön. A medve ugyanis szereti a mézet és viszonylag ritkán olvas wikipédiát. Na, de kémikusok nem vagyunk, itt abba is hagyjuk. Csak kilós kiszerelést lehet venni belőle Kínából, franc akar ennyi Kalliroszkópot csinálni. 

Szóval kiülepedés, a youtubon szokás megfeledkezni arról, hogy a DIY-lötyit egy nap múlva is megmutassák, lötybölik, pörgetik, aztán elfeledkeznek szólni arról, hogy ez csomósodik, elszíneződik és leszáll az aljára. Viszont ez az ember elég akkurátus tesztelést végzett, konkrét festékekkel. 

Gondoltuk, hogy a víznél valamivel lomhább anyagot, például olajat vetünk be, hátha abból nem ülepedik ki a csillám. Valóban sokkal lassabban ülepedik (órák alatt), viszont annyira lomha, hogy nem is lehet turbulenciát rázni bele egykönnyen. 


A mi porunk (a boltos azt se tudta mit ad el) nem színeződik el, de a tiszta vízben kb. negyedóra alatt ülepedik ki. A bolti kalliroszkópok tutti nem így készülnek. Másik problémánk vele, hogy a melegítés hatására sem nagyon lesznek benne szép konvekciós virágnyílások. 


Szóval ezt a port kerüljétek el, leginkább olyat  keressetek, aminél a szemcsenagyság fel van tüntetve és az mikronos nagyságrend. 


És ha olyat akarsz, amire hat a mágnes (lassítja az örvénylést), akkor olyat szerezz, amiben alumíniumpor van, mert ez meg se pattintja a bikamágnesünket. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése