2023/10/02

Rossz Hold kelt föl

 Ezzel a témával már egyszer foglalkoztunk, amikor a szuperszékelyt akartuk szuperfelbontásúvá alakítani. Nem gigapanorámával, nem Brenizer metódusával, hanem sok fotó kiátlagolásával. Valami olyasmi ez, mint amit a csillagászok szoktak. A minap csomó ilyen videó jött szembe, hogyan kell szuper Holdat fényképezni, s mivel reggel jól látszódott a Hold, gondoltuk kipróbáljuk. 

A stakker programoknak millió beállítása van, képesek minőség-ellenőrzésre, képesek megjelölni a kritikán aluli képeket kiselejtezésre, és sokféle beállítás mentén lehet az illesztést is elvégezni. Sőt a Pipp képes RAW filet is feldolgozni, különféle debayer algoritmusokkal. A bemutató videókban azonban a Hold-képek összefűzése során semmiféle extra beállítást nem használtak a kollégák, tehát nem kell ezeknek a szoftoknak minden ága-bogát megismerni, csak kell szépen végighaladni érzésből. Szóval Pipp, AutoStakkert es Registax feldolgozással, ezek permutálásával, lássuk mit lehet elérni. 

27 felvételből dolgozunk, nagyjából ilyenekkel. Érdemes észrevenni az ég zajosságát, leginkább ezt fogják orvosolni a stacker programok.


A következő, a NEF-ből kidolgozott JPG-ekből lett összefűzbe Registaxban, ahogy a youtubos kolléga ajánlotta az élesítést. Jól látszik, hogy a Hold bal felső szélén egy sötét vonal alakult ki.


Nekünk ez túl sok volt, ezért csináltunk egy visszafogottabb élesítést. Nem olyan élesek a kráterek, viszont nincsenek rajta az élesítés miatt kialakuló artifactek, és még így is kicsivel részletesebbnek tűnik, mint az egyetlen kép. Mondjuk nem 27-szer, de határozottan jobb.


A következő Pippelve volt (direkt NEF-ből), aztán Autostakkert kapott, és Registaxban fejeztük be. Nem is értettük a youtubos szakember (szakasszony) miért építette egymásra mindhárom programot.


Hát ingyen ilyen debayert tud a Pipp. És akkor következzen a PS-ben egymásra nyitott képek, AutoAlign, SmartObject, és Median szűrő:


És így néz ki a 1 kép kontra a 27 kombója:


Ha kicsit megszaladna a Vibrance csúszka, akkor szinte hívhatnánk mineral moonnak is. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése