2023/10/19

Arany

- Archimedes mondá vala... - szavalta Grimpix a jól ismert versikét - ... hangos fi... figyelj! vajon ha Archimedes belefingott a kádba, akkor a vízszint megemelkedett, lecsökkent, vagy ugyanakkora maradt? - erről nekem menten az orvostudománnyal hadban álló Szendi mondása jutott eszembe, miszerint gyakorlatilag egy nyitott cső vagyunk, amin csak átfúj a szél.

Szóval az történt, hogy láttunk egy Shortsot, vagy Reelst, a fene tudja már, mert ezek tényleg kiégetik az ember agyát, ahol a jóember egy ezüst pénzérmét azonosított egy pohár víz és egy mérleg segítségével. Nekem meg rögtön eszembe jutott az ötödikes töritanárnőm két nagy kékeszöld szeme, egyik, mint az Égei-tenger, másik meg a Jón-tenger, és amíg mesélt, én azokba belezuhantam, együtt úszkáltam szirénekkel, meg mindenféle tengeri istenekkel és csak a szünetet jelző csengő hangjára jöttem fel ismét a felszínre. Hatalmas nagy mellei is voltak, mint az Etna és a Olümposz, de hát én akkoriban csak kilencéves lehettem, a mai, szexuális forradalmat megtagadó, kultúrharcos terminológiával: aszexuális. Szóval akkoriban hangozhatott el a történet töriórán (mi ezt törcinek neveztük, mert itt székelyföldön a tápos nomenklatúrától jól elfajzottunk), valami hülye királyról, akinek aranykoronát csináltattak, de felmerült a gyanú, hogy esetleg az aranyból ellopott az ötvösmester. És akkor jött Archimedes és csinált egy Tiktok videót. Itt egy nagyszerű levezetés arra, hogy a korona valódiságát a vízszint emelkedésével aligha mérhették, cserébe más módszerekkel könnyűszerrel megtehették. 

Azt azonban elérte a videó, hogy előszedtük a mérleget és néhány fémtárgyunkat. Szóval a lényeg annyi, hogy leméred a fémet, majd egy pohár vizet kinullázol a mérlegen és egy cérnaszálon belelógatod a fémtárgyat a vízbe. Az előző értéket elosztod a másodikkal, majd ráguglizol, hogy milyen fémnek mekkora a sűrűsége. És örülsz, ha nagyjából eltaláltad. 

Mindazonáltal akadtak mérési problémák:

- a mérlegünknél azt vettük észre, hogy ébresztés után az első mérés gyakorta kilóg a mérési sorozatból, ezért legalább 5 mérést végeztünk, nem túl szisztematikusan, néha újra is indítottuk a mérleget, máskor csak nulláztuk, majd átlagoltunk
- a tárgyak redőzete,  homorúsága kimeríthet valamennyi vizet, ezért a következő mérésnél már többet mérhetünk emiatt.
- eltérést okozhat a mérlegen elhelyezkedés is, nem mindegy, hogy középen, vagy a szélein van a cucc
- a vizet 1-nek vesszük, függetlenül a hőmérséklettől, meg egyebektől, hiszen az eltérés a méréseink hibahatárán belül lehet. 

Acélcsavar, súlya 14,06gr  -   vízkiszorítása 1,8775 gr. ami  7,488  - a szakirodalom szerint az acél  7.75 - 8.05 g/cm3 között lehet. 


Bizmut,  súlya 48,26gr -  kiszorítása 4,98gr, ami 9,69  -   a neten 9,78 g/cm³, legalább nem baszott át a kínai. 


Arany - súlya 0,74gr - vízkiszorítása 0,185gr, ami csak egy gyönge 4  -  a neten meg 19,3 g/cm³ nyilván a 24 karátos, vagyis majdnem tiszta aranyra.  Az arany 24 karátjára (ennyi karátos a tiszta arany) több magyarázatot is találtunk a szentjánoskenyér magjától kezdve a történelmi mértékegységekig. Szóval az aranynak hitt láncunk, amit valamikor egy nőtől kaptunk emlékbe a történelmünk hajnalán, amikor még elég érdemesnek mutatkozhattunk erre a kitüntetésre, eléggé leszerepelt.  Ettől vérszemet kaptunk és pár ismerősünk gyűrűjét is megmértük. 

Három aranygyűrűt (karikagyűrűt) mértünk be (egyik fehér arany volt)

1. 3,004g - 0,41gr  vagyis 7,327g/cm3

2. 5,97gr - 0,486gr vagyis 12,284gr/3

3. 4,264gr - 0,394 vagyis 10,822gr/cm3

Mivel egyikről sem volt semmiféle információnk, pl karát, és az aranyat napjainkban (szemben az ókorral, amikor csak az ezüstöt tudták belecsalni) szinte bármivel fel lehet ütni a platinától (21,4) az ezüstön át (10.49), a rézen keresztül (8,96), a cinkig (7,13), az alumíniumról nem is beszélve (2,7), úgy döntöttünk, hogy kevesek vagyunk az ókori kísérlet megismétléséhez. 

- És az igaz, hogy miután belefingott a kádba, Archimedes, ahogy volt pucéron, kiszaladt az utcára és azt kiabálta, Heuréka, heuréka, vagyis Ez rettenetes, rettenetes? - kérdezte Grimpix vigyorogva.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése