2023/10/25

Lézerszelet

Szeleteket vágunk az ultrahangos párásítóból. Ami, a nevével ellentétben, nem ultra hangos, hanem ultra halk, de ne ragadjunk le ilyen nyelvi hülyeségeken. Lézerrel faragjuk, de nem a hangot, hanem a szegény párát. Biztosan rengeteg módja van a pontszerű, vagyis vonalszerű, egydimenziós lézerfény kétdimenzióssá, síkszerűvé tételére (tű helyett véső), de nekünk legelőször az jutott eszünkbe, hogy nem kézzel kellene suhintani, hanem mondjuk egy tükröt forgatni a dremellel, gyakorlatilag ezzel a lézercirkulával hasogatnánk a ködöt. 



Sajnos a fényerő nagyon gyenge lett, ekkor a motoros fogkefének a végére ragasztottunk tükröt mert az nem forog teljesen körbe, csak olyan 200-240 fokban oszcillál, ezáltal a fény kicsivel jobban hasznosul egy irányba. De mégsem eléggé, ráadásul a motoros tükör még levegő-perturbációkat is okoz a párafelhőben, ami vagy jó, vagy nem. Leginkább nem. 


Szóval maradtunk a hosszú záridőnél, távkioldó egyik kézben és a lézerrel suhintunk a másik kezünkkel, ez egyfajta manuális rolling shutter, mert a témát így lepásztázzuk, nem egyszerre exponáljuk ki. Nem egy egzakt módszer, mindig a pont az élesre állított zónába suhintani, pont a megfelelő dinamikával és sebességgel, hogy elég fényt is kapjon a cucc, de ne is legyen ideje bemozdulni. Viszont maga a párafejlődés sem kontrollálható teljesen. Ez adja a szépségét. Hepi pareidoliákat. 












2023.10.26. Frissítés. Közben eszünkbe jutott, hogy a lézer szintező is vonalat húz, nem pontot, és tutti nem motoros megoldással. Tehát biztosan létezik valami előtét erre. Mint ebben a videóban is

2023.10.31. és igen, a lézervonalat nem motorral csinálják, hanem spéci szűrővel. Gyakorlatilag hengeroptikával, amit legegyszerűbben úgy lehet kipróbálni, hogy a borospohár oszlopát, ahol leginkább hengeren megvilágítod lézerrel. Nyilván a henger-lencse görbülete minél nagyobb (keskenyebb), annál szélesebb vonalat rajzol a lézerből. 

Ha tovább akarjuk vinni, akkor a 40LPI lentikuláris lencsénkkel még jobb eredményt érünk el, bár ezzel is még elég rövidke vonalat kapunk. 

Viszont a 76LPI lentikuáris lencse már szép széles vonalat fest. Sajnos lézer-szelet fotózás szempontjából ez sem sokat ér, a suhintás még mindig élesebb képet okoz. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése