2023/10/02

A KhamuDepth3D - véletlenül (újra) felfedezzük a chromostereopsist


Na jól van, hogy csomó mindent újra fel kell fedezzünk, ami már századok óta triviális. Hiába na, vannak dolgok, amikben csak az óriások lábán állunk, és az óriás csak bábozik velünk, ahogy a kisgyerekekkel szokás. 
Az nekünk is gyanús volt a múltkori ChromaDepth3D mandaláink kapcsán, hogy a képek önmagukban is (nem csak a spéci 3D-szemüveggel) mutatnak némi térhatást. De a 3D szemüveg térhatása mellett annyira eltörpült, hogy elsiklottunk fölötte. Petit-perception, nincs itt semmi látnivaló, el sem jutott az emlősagyból a neocortexig. De miután többektől is visszahallottam, hogy az a kép (ami 3D szemüveg nélkül nem is érdekes) mégis térhatású számukra, született egy hipotézisünk. 
Például ugye, egy éve azzal szembesültünk, hogy azért is lehetnek életlenebbek az infra-fullspektrum-fotók, mert a lila és az infra sugarak (a gép által látható spektrum ellentétes két vége) nagyon nem egy síkban kerülnek fókuszba. Akkor ez a szemünkre is érvényes lehet, kellően tiszta és nagyméretű színfolt esetén, pláne, ha ezeknek a foltoknak a geometriája is rásegít erre a hatásra.

Forrás

Valami olyasmire gondolunk, mint a longitudinális kromatikus aberráció. A kék sugarak a retina előtt kerülnek fókuszba, a pirosak meg mögötte. És mikor kerül valami előrébb fókuszba? Hát amikor távolabb van. Emiatt a kékek mélyebben látszódnak a térben a pirosak meg előrébb. Szóval, akkor ez egy olyan jelenség, ami a szemen belül zajlik le? Akkor miért múlik el a hatás, ha csak egy szemmel nézzük? Távolról, vagy kis látószög alatt sokkal erőteljesebb a hatás, mint közelről. Hmmm. 

Na jó, a jelenség már századok óta ismert, és nemcsak LCA, de TCA aberrációkkal, illetve a két szemben ellentétes hatású kromatikus diszperzióval és Stiles–Crawford efektussal is magyarázzák, ez utóbbit nem is értjük, hogyan okozhat térlátást. De jó, hogy a térlátáshoz ennyire nem kell ismerni a fizikát és a biológiát. 

Néhány link. 1, 2, 3, 4.  Nyilván mi is megpróbáltuk leutánozni a hatást. Ehhez külön kell választani minimum 2 plánt, mindkettőnek külön adni egy Threshold értéket, majd az előtér fehér pixeleit vörösre, a háttér fehér pixeleit kékre festettük. Biztos van ennél elegánsabb módszer is, de sok időt nem akartunk elpepecselni.

Most csak azt nem tudom eldönteni, hogy ezzel a jelenséggel mi már találkoztunk és elfelejtettük, vagy hogyan lehetséges, hogy ez elkerült eddig.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése