2023/10/16

Pszeudoszkóp - a következő kaland

Ebből a videóból megtudjuk, hogy Cezanne nem festeni nem tudott, hanem, pont, hogy pszeudoszkóppal nézte és festette a perspekívát. Ahogy állítólag Escher is ilyennel nyomatta:

Forrás: wiki

Hát jól van, ezt már ismerjük. Ez egy szetereó párhuzamos képpár, ha kancsalul nézed, pont ilyen kifordított kockát kapsz. 


Ilyen egyszerű geometriáknál, szobasarokkal, rubikkockával működik a dolog, de továbbra sem sikerül meglátni a kifordított komplex tereket, gyakorlatilag ami 3D képpárunk volt kéznél, azokon mind végigpróbálgattuk. Gondoltuk, hogy adunk még egy esélyt a lencsés 3D nézőkéknek is, csak azért, hogy semmi ne maradjon ki. VR szemüveg, google cardboard telefonról, de még az orosz diaképpár nézőkénkben is kettévágtuk a Szentpétervári Múzeum egyik képét, hogy felcserélve berakhassuk és inverz szobrokat lássunk. És nem láttunk.  


Most vagy csak ennyi van ebben a jelenségben, és el is lehet engedni a témát, de az is lehet, hogy érdemes lenne egy rendes tükrös pszeudoszkópot is kipróbálni. Ez a GrandIllusionos megoldás viszont kicsit drága. Erről itt egy videó is.

Lássuk milyen lehetőségeink vannak még. A kéttükrös szerkezet, bár itt gondot okozhat, hogy az egyik szemünk teljesen szabadon, a másik meg két visszaverődés után kapja a fényt. 

Forrás: wiki

El is készítettük, persze a szokásos igénytelen módon, de arra azért alkalmas volt, hogy a buktatókat kiderítsük. Mint ahogyan a hiperszkópunk esetén is, nagyon nehéz egy kartondobozban a tükröket jusztírozni. 


Előnye, hogy minden lakásban van két darab tükör, hulladékkarton és takonyragasztó, illetve, hogy a bázistávolságot nagyobbra tervezheted, mint a szemtávolságod. Hátránya, a nehézkes beállítás mellett, hogy a jobb szem útja valamivel hosszabb, mint a bal szemé, ez távoli tárgyaknál marginális ugyan, de hogyha egy méterre levő rubikkockát nézel, akkor a jobb szemeddel lényegesen kisebbet látsz, mivel távolabb van. Másik zavaró tényező, hogy a két szem ablakát egyformára vágod, akkor a jobb szem látótere sokkal kisebb lesz. 

Találtunk a négytükrös nézőkére egy komolyabb tervrajzot is, mint a kipkay. Ennek a szögei elvileg egy 3 méteres távolságra vannak állítva. Ha rendes jószágot akarsz építeni, akkor minimum az egyik tükröt állíthatóvá teszed, és ezzel a konvergenciatávot a végtelentől nagyon közelre tudod majd állítani. Az agy ugyanis csak kisebb eltéréseket tud korrigálni.


Forrás
További megoldandó feladatok, a két fényútnak az izolálása, illetve nem ártana az másodlagos tükröket nemcsak hosszabbra vágni, hanem szélesebbre is. 


Nagyjából egyforma a fényút (a két kép mérete passzol), felületi tükörrel a képminőség is szuper lenne, de akkor már annyi lenne a bekerülési ára, hogy akár vehetünk is egyet.  Továbbá érdemes lenne az egész műszert egy belül feketére festett dobozba ültetni, ami kizárná a nem kívánt reflexiókat. 

De leszámítva, a tükrös nézőkék bő bázistávolságát, semmi más előnyét nem láttuk ezeknek a szerkezeteknek, még mindig a prizmás módszert találjuk a legergonomikusabbnak. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése