2021/08/25

Élnek a kövek, mert bennük is erő szalad. Az ulmeti gömbkövek.

Spoiler: nem, nem lesz szó a kövek szexuális életéről.

Hiába néznek ki az Ulmet határában található gömbkövek megkövült űreszközöknek, hiába látszanak az óriások (uriașii din Scăieni) várának összedőlt oszlopainak, vagy valamiféle földönkívüli terraformáló munkagépek lenyomatának, esetleg ősállatok fosszíliáinak, van rájuk rendes diagenetikus magyarázat is. 

Nagyjából valami olyasmi, hogy a kagylókból és sok miegymásból származó pl. meszes oldat, a laza üledékben, egy mag körül koncentrikusan hozza létre ezeket a környezetüknél szilárdabb konkréciókat, amik aztán a laza homokos felszín lepusztulása után a felszínre kerülnek. Bővebben itt


De arra már sokkal ködösebb magyarázatok vannak, hogy miért is hívja a népnyelv élő köveknek. Egyrészt van egy Bibliai áthallás, hiszen élő kövekből épül a szellemi templom, ám ezen a misztikus helyen inkább az ezotéria katedrálisa épül. Mindenesetre az az állítás, hogy ezeknek az élő köveknek a belsejében koncentrikus növekedési gyűrűk vannak, mint  fában, és eső után növekednek (dagadnak), szaporodnak (újabb bibik képződnek a felületükön, amelyek majd új kőmagok lesznek), de még kúsznak-másznak is. Ezt leginkább a Costeşti-környéki gömbkövekkel kapcsolatban találtuk, de általánosítva az ulmeti kövek is rendre felbukkannak az írásokban. Leginkább olyan oldalakon, ahol rendes impresszum sincs. Még várjuk a geológusi véleményt ezzel kapcsolatban, addig nem is ismételnénk el a sok marhaságot, ezzel is ne növeljük a tudománytalanság súlyát, mert valószínűleg a dolognak a fele sem igaz és ami igaz, azt sem úgy kell érteni. 

* érkezett szakvélemény A kövek mesélnek oldalról: ...Az eső után maximum a gombák nőnek, a békák vándorolnak és szaporodnak...   - na persze, tette hozzá Grimpix vigyorogva, a kövek semmit se csinálnak, de azért mesélnek, mi?  Na jó, ennél sokkal bővebb választ kaptunk, köszi érte.  

A lényeg, hogy a mozgás és a növekedés illúzióját okozhatja a környék lepusztulása, ha az eső elvisz egy öl homokot mellőle, akkor valóban nőtt, és ha kimossa az alátámasztását és elgurul az istenadta, akkor aznap valóban mozgott is valamit. A lepusztulás miatt újabb bucik is előbukkanhatnak, és máris megvan a szaporodás is. Tádám. 


Az országban legalább egy tucat hasonló van, de az ulmeti mindenképpen a látványosabbak közül való. Van itt Bálna, Delfin, Oszlopok, de mi találtunk egy megkövült motorbiciklit is, meg egy  óriásoknak való háromgombócos fagyit. 


Útba esik, hogyha Buzãu felől a Luana Országába mennél. A főút melletti parkolótól (elég meredek és szétesett út vezet fel, kár gyötörni a kocsit), nincs másfél kilométerre se, és a bejárható szakasza sem több ennél. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése