2021/05/20

Bowden-Master Deszkaszter


Egy gitár árát, sok minden mellett a fa anyaga is meghatározza. Nyilván a hangját is. Még akkor is, hogyha elektromos gitárról van szó. Persze, elektromos gitárt már csináltak üvegből, epoxiból és vasból is, és deszkával se vagyunk világelsők, hiszen kerítésléctől a lapátnyélig mindenből lehet hangszert készíteni, de olyan trehány munkát, azért kevesen adtak ki a kezükből, mint mi. Na de nem is zenélni akarunk vele, hanem csak tesztelni a humbucker vezetékeinek kombinációit.  A húr egy bicikli fékkábel, a test pedig egy random deszka. Asszem fenyő. Nem mahagóni, az fix. A hangoló valami csavaros spanoló hogyishíjják. A hídláb meg valami ócskavas, ezek a húron keresztül goundolva is vannak. 

Kodály módszer rulez! A zene ennyire mindenkié

Az ábrákat senki ne vegye készpénznek, több nap kutatás után ennyire sikerült jutni. 
Ellenállás mérések alapján ezek a kötések valóban sorosak és párhuzamosak.  11,8kohm illetve 2,9kohm. Erre ezt a kalkulátort ajánlom, akinek ez kimaradt az oktatásából a néhány alapművelet. 

Ezekben az esetekben, az ellenállásmérés alapján, valóban csak egyetlen tekercs vesz részt a kötésben. 

Tehát 6 esetet próbálunk ki, az általunk feltételezett soros és párhuzamos humbucker kötést, a soros és párhuzamos out of phase kötést és a két single coil kötést. Audacityben elemzünk. Minden esetben először megcsavarhúzózzuk  mindkét sínt egyenként (fém közelítése majd távolítása - teszt), ezzel a tekercsek és a mágnes aktuális polaritását reméljük megismerni. Utána testeljük a húrt (kézzel, hátha a zajt így szűrni tudjuk), és végül pengetjük a hangszert. 


                                       bridge click           neck click           ground string              pluck

1 serial humbucker                   le föl                    föl le           semmi                        gyenge jel

2 parallel humbucker               le föl                     föl le           semmi                        gyenge jel

3 out of phase serial                 föl le                    föl le           semmi                         erős jel

4 out of phase parallel              föl le                    föl le           semmi                         erős jel   

5 single coil south                    föl le                    föl le           semmi                          erős jel

6 single coil north                    föl le                    föl le            semmi                         erős jel


Pár meglepő dolgot tapasztaltunk:

1. A (feltételezett) humbucker kötés (1-2) nagyon gyenge jelet eredményezett. Az a gyanúnk, hogy fázisban akkor van a két sín, hogyha a a csavarhúzótesztre egyformán reagálnak (3-4). Sajnos erre a neten nem találtunk egyelőre megnyugtató választ. De ha véletlenül mégis ezek a kötések lennének fázison kívül, akkor is túl nagy a különbség. Tehát itt valami gubanc van.

2. a single coil kötés a déli tekercsre (5) azt eredményezte, hogy az északi tekercs is bejelzett. Gondolom valami indukciós esemény történhetett. Az északi tekercs esetén a déli csak alig nyikkant, de azért mérhetően. Az általunk feltételezett indukció visszafelé valamiért egyik irányba jobban működik. A single coil eseteket kétféleképpen próbáltuk, a használaton kívüli tekercsek végeit zártuk, vagy szabadon hagytuk. Semmi hallható különbséget nem okozott.

3. a soros és párhuzamos kötések jelerősségében nem tapasztaltunk különbséget, holott egyik duplázza, a másik meg pont felezi az ellenállást. 

Érdekesség, hogy a hotrail szedőket nemcsak keresztben lehet elhelyezni, egy húr esetén a hosszanti pozíció semmilyen hangzásbeli romlást nem okozott. 

Ha valamelyik ismerőse Grimpixnek beszerelné egy működő gitárba, csak szóljon bátran. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése