2024/01/18

Beta-alanin fenyvesek

A Beta-alanin az a jóság, aminek már szinte van értelme a sportban (elképzelhető, hogy hasznos kategória). Legalábbis érzed, ha beveszed. Mintha-mintha be is bikáztatna csöppet, de hogy a bőrödet belülről döfigéli az teljesen biztos. Például, az ahogy a szemhéjadat belülről szurkálja, egészen vicces élmény.


De nyilván nem emiatt látsz lándzsahegyeket, vagy egymásra dőlt, irizáló fenyveseket, hanem a kereszt-polár fénytől.




A Beta-alanin, alkoholban nem túl jól oldódik (de ettől simán fogyaszthatóak együtt), viszont itt pl. etanolban oldja  a kolléga (1 rész etanol - 1 rész víz és melegítve az üveglapot)


Beta alanin oldat kevés glutaminnal keverve (asszem) zselatinban

Az oldathoz adott zselatin viszont nem volt hajlandó kidegedni, folyós maradt, aztán amikor felmelegítettük és üvegre öntöttük, akkor valami vastag, takonyszerű cucc vált ki belőle. A hígtakony részét aztán szétmaszatoltuk az üvegen és azt fotóztuk. (Itt megemlíteném, hogy ez nem is teljesen biztos, hogy az oldat sajátossága, nem teszteltük, de simán lehet a zselatinnal is kapcsolatos, mittudom régóta nyitva volt a csomag, nedvességet kapott, lejárt a szavatossága, túl meleg vízfürdőt kapott, stb. Több esetben jártunk így, más oldatokkal is - de mentségünkre, nem is törekedtünk a korrekt összehasonlító munkára)


Mindenesetre minden üvegöntés teljesen más, csak sima oldat esetén is, koncentráció, hőmérséklet, felületi feszültség, rétegvastagság, meg minden-függő. Akár olyan paraméterektől is, mint a lakás levegőjének a páratartalma, vagy az, hogy a fűtőtesten szárítjuk e az üveglapot, vagy hősugárzóval fújjuk, esetleg csak ledobjuk a lakás egy eléggé vízszintes pontán. Egyes üvegöntéseknél az az érzésem, hogy nem is annyira az anyagtípus a legmeghatározóbb, hanem sokkal inkább a körülmények. Az anyagok, a rájuk jellemző szokásos kristályalakra törekednek, és ha azonos lenne az összes többi paraméter, akkor közel hasonló ábrákba rendeződnének. Ezért van sokszor az az érzésem, hogy, ilyen formákat már láttam teljesen más öntések után is. 




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése