2024/01/04

Slitscan újratöltve sokadszor, kis eszköz-körkép.

Próbáljuk is ki nyomban mi újdonság keletkezett a témában az elmúlt években. Egyszerű online helyek erre: ittittitt, meg itt. Az utóbbiban a kód is reszelgethető, meg könnyen kimenthető a a kép is (Arról nem is beszélve, hogy rengeteg érdekes progi hányódik itt még, csak győzzed végig próbálgatni). 

Ha csak pár videót néznél meg Slitscan-teszt ügyben, akkor ez lehetne az egyik.


Ezt feltétlenül kipróbálni, ha videóból akarnánk egyetlen slitscan képet. De van erre a célra webes eszköz is, akár ezt használhatjuk is egyszerűbb projektekhez. A bejegyzés képei zömmel ezekkel készültek. Mozzillaban ment, Chromeban panaszkodott a fileformátumokra. Ezt pl. a schlieren videómból csinálta:

Ugyanez (nem próbáltam), de mintha a továbbfejlesztése lenne az előbbinek.

PSben képsorozatbol ilyet csinálni, elég macerás, mert maszkkal dolgozik, de kínál egy ImageMagices scriptet, ami a képsorozatból egy másik képsorozatot állít elő, minden következő kép egy újabb sávot tartalmaz (nézd meg a link végén a videót).

Ez itt egy Processinges bemutató, az, amivel a régi slitscan anyagunkat készítettük. Ugyanennek a szakembernek a Processinges, illetve Javaskriptes megoldásai. Ez meg egy másik leírás videóból készített sliscanre, a szükséges progikkal, amik képekre bontják a videót, majd felhasogatják azt, itt egy videósegédlet is hozzá

Androidra is rengeteg progi van, a régi Slitscan, amit megvásároltunk, eltűnt a Goole Play áruházból, csak a régi telefonunkon fut még. A SliceTimeCam progival próbálkoztunk, mérsékelt sikerrel. Kísérletezésnek megteszi, de komoly munkára alkalmatlan.

A legtöbb kísérletet mi azonban a videóból webesen réshasított megoldásokkal követtük el. Ebben az esetben egy helyben körbeforogva készítettünk egy videót, mint látszik, nagyjából hozza a panorámaképek geometriáját. Bár a körbeforgás kézből történt, és emiatt ugrálások vannak a képen...

... de még mindig sokkal jobb, mint mikor ugyanazt a galériát körbejártuk:

Másik példa az egy pontból körbeforgós réskamera-képre (szinte, mint egy panorámakép):


illetve arra, amikor a témát körbejárjuk három oldalról:


Most túl azon, hogy kézből filmezve fodrossá válik a dolog (ez elvileg egy okos ghimballal kiküszöbölhető lenne), a parallaxisból adódó artifectek kifejezetten jól állnak a képnek. A körbefotózással még vannak terveink.

És akkor újra leporoltuk azt az elképzelést, hogy hosszú utcákról úgy készítünk panorámát, hogy végiggurulunk rajta és réskamerával rögzítjük az egészet. 

Hát ez ghimbal nélkül elég nevetséges eredmény. 

Hát a bicikliről filmezés ennyit tud, nincs mit ezen szépíteni. 

Ezt a bejegyzést is érdemes elolvasni, Linuxos eszközei vannak, de az ötletei meggyőzőek.

2024.02.23. Update.
a témában még találtunk egy szakembert: Esteban Pastorino Díaz


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése