2024/01/12

Sófraktálok zselatinban

Sóból szép és nagy kristályokat nevelni szinte lehetetlen (itt azért megpróbálják ezt a lehetetlent). Jó, a kisgyerekeket szokták sókristály neveléssel szopatni, mert ezt ha benyalják se lesz bajuk, míg mondjuk keserűsó, vagy pláne a rézszulfát kristályokat elszopogatni már neccesebb. 

Így a sima vizes sóoldat sem túl alkalmas a keresztpolár fotográfiára. De azért kipróbáltuk, hogy nektek már ne kelljen:



Én már nem tudom, hol említették, de amikor keresgélni kezdtem, hogyan lehet szép fraktálokat növeszteni zselatinban sóból, akkor csak nagyon tudományos pépereket találtam pénzért, aminek így csak az absztraktját tudtuk elolvasni. Aztán végül egy PDF is kerekedett, de addigra már kipróbáltuk, amit megérteni véltünk a dologból. 

Szóval a zselatint hideg vízben áztattuk, majd vízfürdőben felmelegítettük, idáig bármilyen recepttel azonos a módszer, majd valamennyi sót oldottunk fel benne. Akkor azt hittük telített lett az oldat, de később újra próbálkoztunk és még több sót sikerült feloldani a zselatinban. Ezt üveglapra terítettük és megsóztuk pár sószemmel seed gyanánt. Az első órákban semmi történt, ezért készítettük a sokkal telítettebb oldatot, ami viszont sokkal folyósabb is lett. 

A leírásból kinyert infók alapján már percek múlva vártuk volna a fraktálokat, de semmi. Így aztán magára hagytuk, s órák múlva úgy mentünk haza, hogy nincs mese, muszáj leszünk elolvasni a tudományos cikket, hátha valami trükk van a dologban. De láss csodát, az első oldat addigra szépen megjégvirágosodott. 

Végül súrlófénnyel oldalról világítottuk meg, és az üveglap alá fekete kartont tettünk, a zselatin amúgy eléggé opálos színt vett fel. Keresztpolár fényben sem lett sokkal jobb az eredmény, irizálást viszont nem tapasztaltunk. Mivel a kristályok parányiak, kipróbáltuk a makrokihuzatot egy Helios objektívvel, de végül a kitobjektív 55 milliméterét és a Raynoxot találtuk elfogadhatónak, nyilván ezzel igazi makrotartományba nem sikerül belátni. 

De ez a műfaj amúgy is mikroszkópos, sőt a tudományos cikkben mintha elektronmikroszkópos képek is lennének. 


A fémes hatás meg egyenesen meglepett:



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése