2024/01/03

Feszkó-fraktál

Ez elmúlt pár hónapunk leginkább a fraktálokról, dendritekről szólt, ezért a közösségi megosztókon is sok hasonló jelenség jött szembe. Kedvcsinálónak itt egy videó

Cink-szulfáttal és cinkdarabkákkal kezdtük, mert ez volt kéznél. Áramforrásnak pedig 1 amper alatt olyan 12-18V-ot használtunk, a sima telefontöltő 800mA@5V kevésnek bizonyult. Igazából kapcsolgattuk a feszültséget, lám mennyire gyorsul-lassul a folyamat tőle. A fémkiválás a negatív póluson történik, a pozitív elektróda többnyire megsemmisül. 


A cink-fraktálok növekedése szemmel látható, szinte nem is érdemes timelapse fotókat csinálni, inkább csak videót, amit 2-3X gyorsítva, már látványos a képződés folyamata. Régesrég lejárt házi sósavval cink-kloridot is megpróbáltunk csinálni (ebben a videóban ugyanezt csinálják, csak mi nem hevítettük a cuccot 24 órán keresztül, mert akkor még nem láttuk ezt a videót), az annyira nem jött be, de nem világos, hogy a módszerünk, vagy a sósav volt szar. Azt is próbáltuk, hogy csak sós vízbe lógattuk az elektródákat, azt remélve, hogy a pozitív oldalról leoldódó cink a negatív oldalon újból fémként realizálódik, de ez sem lett látványos, az a gyanúnk, hogy nagyon sok cink elektróda kellene  (a pozitív oldalon) ahhoz, hogy az oldat annyira telítődjön cink-ionokkal, hogy a negatív póluson elkezdjen kiválni fémként, de nyilván ennek nem megyünk utána. 

A rézszulfát viszont egészen szép eredményeket hozott. Érdekesség, hogy nem szükséges az elektródáknak ugyanolyan fémből lennie, mint az oldat. A réz-fraktál cink elektródára is gond nélkül rámászik.

Ha már volt otthon vasklorid, a rézrontáshoz, nyilván azt is kipróbáltuk, abból is lettek dendritek, de messze gyengébbek, mint a cink és réz esetében: 

Érdemes mindenféle fémsókkal és elektródákkal játszani ezeket permutálni, és nem ártana valamiféle tudományos módszert beépíteni, hogy a jelenségek kicsit kontrolláltabbak legyenek. De mi inkább csak élvezkedtünk, az elektrolízis tudományát már úgyis sokan megfejtették, nem szorul a tudomány a mi munkánkra. 


Itt meg ónkristályt nevelnek, de spéci LM386-os táppal csinált folyamatos ás alacsony feszkót használnak, kell hozzá ónklorid stb. Ha egyszer nagyon nagyon unatkoznék, akkor érdemes lehet kipróbálni.

Ha majd egyszer folytatnám ezt a műfajt, akkor a Szaturnusz fái ólomkristályokat is ki kellene próbálni, ólomacetátból. 

Ha valaha elektroplatelni szeretnék, akkor innen érdemes elindulni.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése