Koffein alkoholban |
Koffein vízben |
Vízben oldásával is érdekes dolgok történnek. Hideg vízben nagyon szerencsétlen, de meleg vízben annyira szupertelítetté tud válni, majdnem, mint a nátriumacetát (a kézmelegítő) Kis rázás, kavarás elég neki, pláne, ha a hideg üveglapra kitöltöd, egy perc alatt vastag fehér és jellegtelen kiválást eredményez. Ezért hideg oldattal dolgoztunk, ami még szintén elég gyors, órák alatt belepi az üveglapot a sok koffein-süni. Távolról nézve a koffein-káoszt, nem tűnik fel, semleges-fehér hálózatnak tetszik, de közelről az egyes szálak, bizony irizálnak is rendesen.
Nyilván zselatinban is kipróbáltuk. Vízzel oldva, természetesen, az alkohollal ekkor már inkább a saját feszültségeinket oldottuk. Meg is lett az eredménye, mert ilyeneket láttunk tőle.
Olvasztással is próbálkoztunk, mivel valakinél láttunk ilyet. Az internet szerint a koffein 178 fokon szublimál, de 228 fokon olvad (bár itt vitatják). Erre nem tudunk gombot varrni. De a valóságban úgy történik, hogy a kiskanálban hevítve, előbb semmit csinál (ha szublimál is, az nem látszik), aztán elkezd bugyborékolni, kásásodni, közben odaég, de önthető olvadék nem képződik. Franc se jött rá, hogyan olvasztják mások.
Ah, ezek meg szenzációsan érdekes formák. Tényleg fraktál!
VálaszTörlésA koffein teljesen más, mint sok mas anyag, amelyek bizonyos feltetelek mellett tudnak nagyon osszetevesztheto formakat letrehozni, ezeket gyakran ossze is kevertem. A koffein olyan, mint pl. a mentol, vagy C-vitamin, mindig felismerheto.
Törlés