2024/01/08

Csoda, mibű? Szódabikrakbronábú!

 *Az acid úgy megfeszít, hogy szétbassza a beledet,
de veszít ez a szar, ha beveszed a szert. (Bobafett)

Ebben a videóban a kolléga úrnak csudiszép szódaporos kristályokat sikerült növeszteni vizes oldatból. Nekünk azonban ez nagyon nem akart összejönni. Pedig Bobafett elmondja, hogy kell csinálni:

Kellhet hozzá kanál,meg vagy negyed deci víz
Nélkülük is lehet, de geci ez az íz.
Egyszerű megcsinálni nem kell hozzá recept.
Ha túl sokat raktál, máskor rakjál keveset. 

De aztán ebben a nagyon inspiráló leírásban azt találtuk, hogy a szódabikarbóna dendritekkel kristályosodik zselatinban. Hoppácska!

De vissza a legelejére. Szódabikarbóna. Na, ennek a neve mitől bi, mi? Grimpix, a bikából eredeztetné, a nyőstény-bóna meg szerinte a szódabónita, de nem, a helyes választ itt találtuk meg. Vízben gyengén oldódik, de a hőmérséklettel ez javul. Etanolban nem, metanolban igen, és acetonban is talán. Még jó, mert sajnálnánk a tátrateát ilyen marhaságra használni. Az etanol a szódakristály fotózásában ugyanis nem az oldáshoz, hanem a látáshoz kell

Mivel az oldódása hőmérsékletfüggő, emiatt egy forró, telített szóda-oldat lehűlve kurvagyorsan kikristályosodik és a kis szöszök aztán lebegnek a vízrétegen. Így:


Ezért vagy hideg telített oldattal érdemes kísérletezni, vagy zselatinnal. De ott sem érdemes nagyon megpakolni az oldatot, egyrészt a fenti okok miatt, másrészt habzani fog. A (legtöbb esetben) bevált módszerünk, hogy a hideg bikarbonátos oldattal kidegesztjük a zselatint 5-10 percig, majd ezt gőzfürdőn felolvasztjuk és utána öntögetjük az üvegre, így nem is lesz telített és nem is lesz annyira habos, bár a hab elég jól szűrhető kávéfilterrel (ezt is próbáltuk).


A Szódabika-csillagkép csak felülről megvilágítva súrlófénnyel készült.


A bikarbóna textúrája terepfelszínt idéz ebben a fényben.



Azonban, ha átvilágítjuk keresztpolár fénnyel, akkor teljesen más jellegű képet festenek ugyanezek a jellegtelen holdbéli kristályok. 

Szódabika-csillagkép a Tejút előtt




Az apró részletek lenyűgözőek. Lennének, hogyha lenne rendes makró-cuccunk. Az alapobjektív 55-ös vége egy Raynox-szal ennyire képes. Bár ezeket is érdemes nagyítgatni, ha majd nem unjuk, van pár timelapse snittünk is, full 12 megapixeles felbontásban, abban aztán lehet felnagyítva kolbászolni erre-arra, a sok karbonátvirágágyás között.


a bikrabólábú bika bal lába.




Na, így nézzetek ezentúl a nyomi, semmilyen szódabikarbónára. Mert az egy csoda*. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése