2024/01/29

Rádiójelből képet.

Én eleve azt sem értem, minek kellett megőrizni a 2006-os Rádiótávcső adásainak teljes évadát. Azt meg pláne nem, hogy miért hallgatok 18 évvel később ilyen rádióműsorokat (valószínűleg már kinéztem a teljes youtubot). De végképp azt nem értem, hogy miért ültünk fel a következő körhintára. Hogy azt mondja: lejátszanak egy hangot és én meg ki kell találjam melyik bolygó az. Hát ne legyek egyből ideges? Pedig nem mindegy az nekem?

Szóval a hang 8 bites 22050Hz, Mono és a kép, amit ki kell fejteni belőle: 400x400px 8 bites. 

Nem megyünk most végig azon, hogy mi mindent megpróbáltunk, csak azon, hogy lehet ezt legegyszerűbben megoldani. 

A rádióműsort megnyitottuk Audacityben, a projekt rate legyen 22050Hz. Kivágtuk a kijelölt részt, és a stereó-csatornákat monóra bontottuk. 

Egy ilyen monó-sávot exportáltuk Wav-nak 8 bites Unassigned paraméterrel. PS-ben megnyitottuk mint RAW-file, 400*400pixelen, nulla fejléccel, egy csatornával és tádámm.

Na most abban volt a trükk, hogy legelőször azt sem tudtuk, pontosan hol kezdődik a kép a hangképben, meg azt sem, hogy a 8 bites kép mit jelent, Grayscale, vagyis egy csatornán 8 bites, vagy RGB, vagyis 24 bites, vagyis hogy pontosan hány csatornával kell számolnunk. Egy ideig azt is hittük, hogy színes képről van szó, de aztán a fordított megközelítést alkalmaztuk. 
Egy 400x400 pixeles kép egyetlen 8 bites csatornával 157kb. Pontosabban 160.000byte. Ugyanez három csatornán már 469 kb, amekkora a hanganyagunk sztereónak exportálva sem lenne elég, még akkor sem, ha a beszéd megszüntétől a beszéd újrakezdéséig vágnánk. 

A PS ugyan megnyit nagyobb fileokat is kisebb felbontásra, de ennek durva glitch az ára. Szóval a 157kb méretet szem előtt tartva, kezdtük lefaragni a hanganyagot. 160.008 byte volt a legjobb közelítés. Kis artifact látszik a kép felső bal sarkában, de sebaj. Ennél jobb nem kell nekünk. 


A hanganyag egy kis ideig elérhető lesz ezen a linken, ha akarsz vele szórakozni te is.  1:10-től kezdődik a lényeg.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése