2024/01/22

Timsó és Fosó

A magnézium-szulfát, vagyis a fosó, másképpen: keserűsó (epsom salt, E518),  alap kristály-alapanyag. Kristálynövesztő készletek is tartalmazzák. Vékony rétegben az oldatai pálcikákba kristályosodnak.

Zselatinban elég vastag, nem irizáló fehér réteget okozott, a szélén, talán ahol kevésbé volt koncentrált, zselatinos jellegű, de ugyancsak pálcikás szerkezet megfigyelhető. Fene tudja érdemes e zselatinban növeszteni, eleve takonyszerű a felöntéskor. Csak a baj van vele és nem sokat tesz a látványhoz.


A timsó, alumínium-kálium-szulfát (E522), szintén kristálynövesztő készletek anyaga. Állítólag nem oldódik alkoholban, ezért ki sem próbáltuk. 

Vizes oldata értelmezhetetlen nagy semmi, apró fehér kiválást okozott, zselatinban viszont szép fraktálos, viszont nem irizál. Legalábbis abban a koncentrációban, amit használtam (hideg vízben oldott cuccal).



A legérdekesebb, hogy bár a tiszta timsónak a vizes oldatával nem boldogultunk, de valami kozmetikai timsóból, szintén vízzel, meg ez lett:



Most vagy a szennyeződés okozta ezt, vagy nem, de kezdem gyanítani, hogy pusztán a koncentráció és egyéb feltételek hatása nagyon befolyásolja az eredményt. Ha egy üveglap felöntése nem sikerül, nem feltétlenül jelenti, hogy nem érdemes tovább próbálkozni. A kudarcaink és sikereink teljesen a véletlen művei is lehetnek, és nem tartom kizártnak, hogy ha újra ismételném bármelyik kristályosítást, teljesen más eredményeket kapnék. Tekintsetek úgy egy-egy sikerültebb üveglapra, hogy az egyedi és megismételhetetlen csoda. 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése