2024/01/17

Cévitamin



Grimpix áhítattal bámult, mint a templomban, s hosszan nézte, mint egy szentképet.
- Ez olyan, mint a Mennyország kapuja - mondta elcsukló hangon - csodálatos, mint egy ikon, mintha belezuhannék a Jóisten seggelukába. 
- Káromkodásból katedrálist, mi? - szóltam rá epésen.

A cévitamin egy jó cucc, és bár túl lehet adagolni, de ki ne szeretne 92 éves korára összeszedni egy kis veseelégtelenséget, amikor a várható élettartam alig 75 év? Vízben oldva, nagy adagban irizációt okoz.

Keresztpolár kristályfotósok egyik alapanyaga, könnyen kezelhetően, relatíve gyorsan okoz nagyon szép, pszichedelikus formákat. Átvilágítva, valóban, mintha egy templomi ólomüvegen keresztül bámulnánk a világmindenségbe. S nem utolsó sorban, ha véletlenül benyalod, nem kapsz gyomorgörcsöt. 




A keresztpolár kristályfotózást leginkább cévitaminnal érdemes otthon kipróbálni. Úgyis jó sok van belőle, hiszen ezzel filmet is lehet előhívni. 

C-vitamin, vagyis aszkorbinsav (E300) szintén oldható etanolban, ezt is ki kell használni. 



Zselatinban, úgy tűnik, nem érdemes cévitamint növeszteni. Bár az igazság az, hogy két másik anyaggal egyszerre öntöttük üvegre, jól össze is kevertük őket, de csak egyik virágzott ki a három üveglap közül, ami szerintünk nem a cévitamin volt. De 33%, hogy tévedek. És 66%, hogy ez volt a cévitamin zselatinban. A fényes vonalak hatalamas zselatinhártya bubik szélei, a zselatin ugyanis felhólyagosodott.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése