2024/01/19

Magnézium-citrát csinál dendritet, cifrát.

Magnézium-citrát zselatinban olyan kis gyapjas fraktálokat csinál, mint amit a zselatinos rézszulfátban is megfigyelhetünk. Irizál is rendesen.
 

Vízben azonban fehér és átlátszatlan betont eredményezett, de ott ahol kellően vékony volt a réteg, látszott, hogy érdemes megpróbálni zselatinban, mert hajlamos a fraktálokra. És igen.





5 megjegyzés:

  1. Szép! Fotózni sima ügy? Külön megvilágítást használsz hozzá?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ahogy en csinalom, ugy nem nehez :D
      Van egy USB-s A4-es rajz-masolo-tablam, az a feny, azon van egy LCD monitorrol lenyuzott polarszuro folia, jo karcos. Erre teszem az uveglapot a kristalyokkal, ket takonyragaszto rudra, hogy a polarfolia karcai ne legyenek az elesseg sikjaban, illetve ha retkes az uveglap alja, ne kenjen ossze mindent . A gep allvanyon folotte, fuggolegesen lefele mutat. A gepen is van egy polarszuro, amit legtobbszor a polarfoliaval zart allapotba csavarok.
      Tehat fenyforras, polarszuro, kristaly, polarszuro (90 fokban a masikhoz kepest) es gep. Meg hasznalok egy Raynow elotetet, h kozelebb mehessek.

      Az uveglapokat ugy keszitem elo, h hideg vizben feloldom a cuccot, A4-es uveghez boven eleg 100-200ml. Forroban jobban oldodik a cuccok zome, de ahogy lehul a hideg uveglapon, egybol beindul a kristalyosodas es az esetek zomeben ez nem jo. Tehat jobb, ha kiszarad, de azert kiserletezz, vannak anyagok, amik kifejezetten szeretik a gyors kristalyosodast. Tehat oldat uvegre, szetmaszatolod. Az oldat a feluleti feszultseg miatt hajlamos vastag retegben allni, ezt folyekony szappannal, vagy keves alkohollal szetbiztathatod.
      Ha zselatinnal csinalnad, akkor ebbe az oldatba teszed a zselatint (100ml/1gr), hagyod egy kicsit, h szivja fel, majd forro vizhurdoben elfolyositod es ez megy az uvegre. Szetmatyikalod. Es varsz. Van amikor napokat, van amikor csak orakat.
      Kb. ennyike :D

      Törlés
    2. Az egyes anyagokrol megtalalod neten, h miben szeretnek oldodni, ami alkoholban, oldodik, azt feltetlenul probald meg, az alkohol sokkal gyorsabban szarad es vekonyabb retegben terul az uvegen.
      Kioldokabeled legyen, es a legszukebb rekeszt, ami meg a diffrakciohatar alatt van. En meg bekapcsoltam az expokesleltetest, vagyis a tukor felcsapasa utan var egy szikrat, h kevesbe razkodjon.
      Hosugarzoval is megkuldheted, ha lusta vagy varni. Keszitettem olyan timelapset, amit hosugarzoval biztattam.

      Törlés
    3. ha csak par dolgot probalnal ki es fontos a maxi elmeny, akkor cevitamin, mentol (ezt felolvasztani is tudod kiskanalban, nem csak az oldataval erdemes jatszani) es rezgalic szigoruan zselatinban.

      Törlés
    4. Köszi :) Ez igazán részletes volt. El is fáradtam bele! Tudod mit? Inkább mindig megnézem az oldaladon a kísérleteid eredményét! Nekem ehhez nincs idegzetem, de minden elismerésem a tiéd!

      Törlés