2012/01/31

Terméstényező összeesküvés - Panoráma incidens

<Morgolódás ON>
Mindig gyanúsak a gyári adatok. Mert nem a mérnökök, hanem a marketingosztály keze van a dologban, és ők köztudottan nem az igazmondás kútfői. Szóval adva van a Nikon D5000, aminek Nikon APSC a szenzormérete, ami elvileg egy szabvány, mégis a Nikonon belül is négy-ötféle van.

Szenzorméret: 23,6mm X 15,8mm, 4288px X 2848px, ez 12,21Mpx (a közölt adat 12,3Mpx, ők valószínűleg a 2868x4310 pixelszorzattal dolgoznak, ami 12,36Mpx). A képátló 28,4mm (fullframe esetén 43,26mm lenne). Ezekből könnyen kiszámítható, hogy a terméstényező megközelítőleg 1,53X (a közölt adatok 1,5X máshol(!) 1,6X). Gondolom az effektív és a tényleges szenzorméret közötti eltérésből adódhat a mellébeszélés félreértés.

Most mondhatja valaki, hogy miért nem mindegy. Ha csak  egy szöget akarunk beverni a Nikonnal, akkor mindegy is. Ám ha történetesen egy szöget szeretnénk megmérni a géppel, akkor igenis nem.

Ja, hogy nem szögmérőnek adták el, hanem fényképezőgépnek? Hát szögmérőnek kicsit drága is lett volna...
<Morgolódás OFF\>

2012/01/30

A fehér csend

- Carmen már csak pár napig húzza... - Mason kiköpött egy darab jeget, és bánatosan nézegette a szegény állatot, azután szájába vette a kutya lábát, s tovább harapdálta az ujjak közé fagyott kegyetlen jégcsomókat.
- Még nem láttam olyan előkelő nevű kutyát, amelyik egy fabatkát is ért volna - mondta, mikor befejezte a munkáját, és félretolta a kutyát. - Egyszerűen elgyengülnek, és belepusztulnak a felelősségbe. Láttatok már tönkremenni olyant, amelyiknek becsületes neve volt, például Kassziár, Szivas, Eszkimó? Nem ám! Nézzétek meg ezt a Sukumot, ez...
Huh! A sovány állat felszökellt, fehér foga alig hibázta el Mason torkát.
- Ez kell neked? - Egy ügyes ütés a kutyakorbács nyelével a fül mögé kinyújtóztatta az állatot a hóban. Lágyan remegett, fogáról sárga nyál csorgott.
- Mit mondtam? Nézzétek meg Sukumot... az belevaló kutya. Fogadok, még ezen a héten megeszi Carment.
- Én más fogadást ajánlok - felelte Malemute Kid, s megfordította a tűz mellé tett fagyos kenyeret. - Mi esszük meg Sukumot, mielőtt az út végére érnénk. Mit szólsz hozzá, Ruth? (Jack London - A fehér csend - Messze földön)

 


2012/01/26

Simple bear necessities

Napi szükségletek... Medvés hétköznapok...

- Fiúk! Vacsora! Most azonnal!

- De anyaaaaaa, csak tíz percet mééég...
- Most, azonnal! És mossál mancsot!


... Óóó olyan vagy...  mindig pont mikor a legjobban...

- Ne feleselj, úrfi, mert a füledet a kezedbe adom...
-Szevasztok, mi a pálya? Mi lesz a vacsi?
- Tej, mi lenne?
- Ha nagy leszek, minden nap mézes lovat fogok enni és finom teheneket málnával...

- Anyaaa, anyaaa, ehetünk a fotelben?
- Lécciléciii...

- Ó anya, egyik se kakaós?
-Anyaaa, mondjál mesét! Az Emberről, anyaaa...



- Jajj fiam, de hát tudod, hogy az Ember nem játék!

- Na jó,  hát élt egyszer az Erdőn túl a nagy és hatalmas Ember...
De az olyan borzasztóságos volt, hogy bár kilencvenkilenc válogatott
medve-legény is próbált kezet fogni vele, egyiknek se sikerült parolázni.
Egytől egyig megcsúfolva kergette őket vissza az erdőbe, vagy bezárta őket
nagy ketrecekbe, s mutogatta más Embereknek. Főleg az Ember kölykei
szerették ezt a látványosságot.
Hanem egy szép napon...

... elaludtak... istenem, milyen hamar felnőnek... itt az állatkertben...

2012/01/25

Hogyan lettem bohóc - A bolond levele a kisfiúnak

"Megjelentem köztetek, friss újságot hirdetek" - dobolta ki az udvari bolond a hírt a díszes publikumnak.

Talán másodikos, harmadikosok vagyunk a képen, időszámításom hetedik-nyolcadik esztendeje.  S szerepelt az osztály a szülők nagy gyönyörűségére. Persze, ki ne szeretett volna király lenni?! Csillogó korona, palást és kard. Emlékszem, a palást aranyszínű volt. Jók is voltunk egész héten, hogy pont minket válasszon a tantónéni a daliás szerepre. Aztán mégis úgy adódott a szereposztás, hogy K. Miki lett a király, és én, az osztályelső, lettem az udvari bolond, vagy bohóc...
Persze ma már tudom, a bohóc volt a konferancié, s a sok-sok felkonfot mind a jótanulónak, a strébernek, kellett megtanulni, s a jeles magatartás, a kívülről bemagolt sok vers, mondóka,  fölöslegesen megtanult haszontalan miegymás íme, így nyerte el méltó büntetését a szereposztásban... 


Az egyszeri fotós mindebből a drámából semmit sem vett észre. Csak elkattintotta, mondjuk, Smenáját, hogy már mehessen rágyújtani egy, teszem azt a szimpla kárpácira, vagy sznagovra. Valószínűleg unta is már a sok nyomi gyermeket. A mélabús király és a legörbült szájú bohóc csak egy volt a többi közül. Nem baj, hogy nem éles, az sem, hogy pofánvakuzott mindenkit, hogy nincs részlet, meg, hogy dől a kép. Jó lesz a gyermeknek emlékbe. Úgysem az a fontos. Látszódjon rajta, hogy  volt egyszer, hol nem volt, volt egy király és volt egyszer egy bohóc is. Ennyi.

"Kisfiam, azt hittem, ember vagyok,
De azt már nem, hogy az is maradok.

Fogadd hát úgy ezt a levelet,
Mint egy még emberi üzenetet.
Kérlek ne ítélj könnyelműn felettem,
És őrizz meg gyönyörű szívedben!
Lehettem volna vadász vagy hajtó,
Én, a kiátkozott megrögzött csavargó.
Ki azt hitte, ha úton van, szabad,
Eltapos a világ, ha útjában vagy.
Így lettem bolond, élni kell és lehet,
Bocsáss meg nekem, Isten Veled!"

2012/01/23

Kávézni márpedig necesse est...

Grimpix viszont napi 3 percet szobrozik a cégnél, a mikró előtt a kávévízre várva, ami ugye havonta egy óra, kétévente meg egy teljes nap. Lássuk lehet e gyorsítani valamicskét.

2450 MHz - vágod...
Az olyan gyors, mintha mondjuk egy másodperc alatt
legépelnéd a Pallas Nagylexikont... vagy tízezerszer.
Az internet számos mikrohullámú sütővel végzett igényes és igénytelen kísérlet melegágya. Többnyire fényt mérnek csokival, de fénymérést Grimpix már csinált vonalzóval. Például itt feltárják a forró pontokat, itt meg ezek távolságából számolnak fénysebességet. A csokis fénymérés alapja amúgy ennyi: c vákuumban 299,792,458 m/s, a levegő (mondjuk 0°C, 1 atm) refrakciós indexe 1,000293. Tehát a mikró környékén hétfő reggel (mivel mindig kihúzzák hétvégére a fűtést spórlásból) a c kb. 299,704,644 m/s. A sütő 2,450,000,000 herzes mikrohullámokat lök, ezek hullámhossza (λ) = c/f = 12.2cm. Két forró pont közötti távolság fél hullámhossz, kb. 6cm. Szépek a kulináris alapkutatások is, de itt életbevágó a praktikum. Kávé nélkül mindez kit érdekel?

Predikció: nem mindegy, hogy a csupor vizet pontosan hol helyezzük el a forgó tányéron. Cél megkeresni a legforróbb pontot, hogy ezáltal napokat spóroljunk Grimpix értékes életéből.


Első mérés, egy csupor víz (5°C) felforralása, a forgó tányér kellős közepén: 3 perc. (Még a céges kávéautomata is fél perc alatt kavarja ki a nyomi feketét.)
Második lépésben feltérképezzük a forró pontokat csokoládéval (zene).

Mint látszik a közepe pont, hogy hideg.
Sajnos  30 másodperc még egyáltalán,de 60 másodperc már nagyonis meglátszott. De már nem volt több csoki.  Mindenesetre már van hideg és meleg zónánk.
A rendezetlen eloszlás az oldalfalakról visszaverődő hullámok eredménye is.
Lehetetlen az egyedi pontokat behatárolni,
viszont a nagyságrend (6cm) azért jóindulattal valamelyest megfigyelhető.
A harmadik lépésben a baloldali csupor egy hideg-, a jobboldali pedig egy forró zónára került. Feltételezésem szerint a jobboldalinak sokkal hamarabb kell forrnia.

Ez is történt.
(A baloldali X sokkal forróbb pont, ám ott nem állt meg a pohár.)
 De a várakozás ellenére a jobboldali csak az 5,15. percben forrt fel, a baloldalinak pedig további 2,15 perc kellett. Tehát a forró ponton is majdnem kétszer annyi időbe telt, mint teljesen középen. A lehetséges magyarázatot ez a videó adja. A csoki, illetve pohárfenék síkjában hiába van forró zóna, a pohár tartalmát az vajmi kevéssé melegíti. A sütő teljes belterében oszlanak el a forróbb és kevésbé forró  térrészek. Valószínűleg egy jól összerakott mikró-sütő a forgástengely fölötti zónára sújtja a legnagyobbat, a magnetron sugara összevissza verődik a fémdobozban, feltételezhető, hogy ennek kialakítása éppen a közép-pontra erősít.

Konklúzió: nincs mese, kell szerezni fémcsuprot s gázzal kell vizet forralni. Vagy növelni kell a sütő teljesítményét.

Ilyen, és sok más érdekes videó lapul még ezen a linken.

Vigyázat: a kísérlet veszélyes! Gyakori ismételgetése csokival cukorbetegséget, sajttal magas koleszterinszintet okozhat!

Kiegészítés: A fent linkelt oldalak közül egyiken sem akadtak fenn azon a részleten, hogy az elektromágneses sugárzás, a csokiban nem ugyanolyan sebességgel terjed, mint mondjuk a levegőben. Szóval, ki tudja megmérni a csokoládé refrakciós indexét? Hmmm?